Kränkt och hets?

Något jag tänker på lite nu och då är det där med kränkningar och hets. När de här tankarna dyker upp så har jag naturligtvis också funderat över vilka situationer jag känt mig kränkt eller hetsad att göra något jag inte själv vill.

Kränkt – här har jag några alternativ; antingen är jag dum eller ovanligt hårdhudad för hittills har jag inte kommit på något tillfälle jag har känt mig kränkt. Eftersom jag fått argumentet att kränkt är en känsla som den kränkta äger rätten att själv bedöma har jag helt enkelt inte blivit kränkt eftersom jag aldrig känt mig kränkt.
Misstänker dock att jag behöver vara övertydlig här; jag anser inte att personer som anser sig blivit kränkta har fel. Jag menar absolut inte heller att kränkningar inte äger rum. Det jag däremot menar är att JAG inte upplevt mig kränkt någon gång. Däremot kan det säkert ha hänt att någon försökt kränka mig – utan att lyckas… 

Hets – min definition; att du pga någon annans beteenden känner dig pressad att göra något för att du annars tror att du uppfattas som en sämre person (pust – lång mening). Jag följer ett antal konton i sociala medier med personer som lägger väldigt många flera timmar på träning än vad jag gör. De flesta har träning på ett eller annat sätt som sitt jobb. Men även här måste jag erkänna – deras bilder eller inlägg om träning har aldrig nånsin gjort att jag känt ett tvång att matcha eller prestera lika bra/mycket, jag har aldrig känt mig hetsad. Däremot inspireras jag enormt mycket och jag älskar alla tips och roliga anekdoter de delar med sig av. Häromdagen läste jag tex att en av dem gjorde 200 burpees i följd – jag kände mig inte tvingad, däremot nyfiken att testa om jag också kunde göra 200 burpees i följd. Det kunde jag inte men jag orkade fler än jag trodde, jippie 🙂

Detsamma gäller ett antal andra konton i sociala medier. Jag känner mig aldrig någonsin som en sämre eller usel person för att andra presterar mer/bättre. De flesta inspirerar mig genom att de visar mig att det går, att de kan – då kan jag också!

Vad vill jag komma till då?

Skapa din egen agenda!

Låt inte någon annans val av liv, ord, språk, jobb göra att du känner dig som en dålig person. Gör dina egna val. Bestäm hur DU vill att ditt liv ska se ut, hur DU vill träna eller inte träna. Du är inte en sämre person för att du inte vill ha ett chefsjobb men du är inte en sämre person för att du vill ha ett chefsjobb heller. Hur du är som person definieras inte av din titel, inkomst eller träningsmängd. Det är bättre att du själv väljer hur du vill definieras. Låt ingen annan säga åt dig hur du ska leva ditt liv eller ditt värde.

IMG_7099

 

Jag tänker citera en skön person; “do good shit” – sätt fokus på att göra bra, för dig och för andra. Då kommer resten lite av sig själv <3

IMG_6991

 

 

 

 

Publicerat i entreprenör | Lämna en kommentar

Måndagstanke och vårnervositet

Ni som följer mig på instagram eller Facebook ser ganska ofta ett inlägg med “dagens kontor”. Som ni vet är det ju en blandning av kontor och andra platser som dyker upp. För som konsult jobbar jag på en mängd olika platser. Ibland i skogen, ibland på ett regemente, ibland på ett bygge, ibland i en konferensanläggning och ibland som nu ikväll på ett hotellrum.

IMG_7029I morse rullade jag nämligen in i storstan för lite jobb. IMG_7023Dagen har innehållit en mix av skolriksdag och rehabuppföljning plus ett par samtal på mobilen. En dag som trots teknikstrul blivit riktigt bra.

Nu avslutas dagen vid skrivbordet på hotellrummet med att fila på en spännande utmaning som jag har framför mig. Som ni säkert räknat ut gillar jag utmaningar och den här är tuff. Jag har fått äran att hålla vårtalet på valborgsmässoafton.

IMG_7030Med tanke på att jag faktiskt föreläst rätt många gånger kanske det låter som en baggis att hålla ett vårtal. Men som föreläsare står jag där i min yrkesroll, även när jag tex kör “Lev det liv du väljer” som är ganska personlig. På söndag är det jag, Chatrine, som ska prata och det är lääääskigt. Men jag är stolt som attan för att bli tillfrågad och jag kommer stå där med rak rygg (och lite darriga knän) på söndag kväll och göra mitt bästa för att nå alla med mitt budskap.

 

 

 

Publicerat i entreprenör | Lämna en kommentar

Plus och minus

Visst är det ju så att de flesta dagar innehåller både plus och minus. I dag var mitt minus att klockan ringde tidigt och att arbetsdagen innehöll möten mellan 8,15-21,15. Det är klart tufft att vara alert så många timmar. Väderprognosen lovade regn större delen av dagen så jag tog en regnjacka som jag inte trivs jättebra i bara för att vara praktisk. Naturligtvis kom inte en droppe medan jag var utomhus…

Men framåt kvällen kunde jag börja summera in ett gäng plus, tex var 80% av mina möten av en väldigt bra sort och när jag lämnade sista mötet så hade ösregnet hittat till Jönköping. Jippie, jag hade inte tagit regnjackan i onödan.
IMG_0533Nu var jackan helt plötsligt min favoritjacka 🙂 Tänk så olika en kan tycka beroende på omständigheter.

Sen kom jag hem och körde ett sista pass vid datorn. Loggade in på AirBnb för att stämma av inför nya gäster. Vi hyr nämligen ut ett av våra hus över sommaren  via dem. Där hade vi fått två nya omdömen av två fd hyresgäster. Gissa hur glad jag blev för dem?!?

IMG_6982
IMG_6981

 

 

 

 

 

 

 

Det värmer i hjärtegropen av så fina ord och jag är glad över att ha kunnat ge våra hyresgäster en bra upplevelse, både av vår stuga men också av Sverige och Svenskar.

Så – ännu en bra dag summerad av klart flera plus än minus. I morgon är det en ny dag och jag vet redan att den kommer innehålla en hel del som fyller på pluskontot.

Var rädd om dig!

 

 

 

 

 

Publicerat i entreprenör | Lämna en kommentar

Förväntningar?

Har du tänkt på en sak – vilken skillnad en kan uppleva beroende på vilka förväntningar du har?

I förra veckan var vi i Göteborg på jobb, ett hotell var bokat och jag hade satt fokus på läget inte själva hotellet. När jag öppnade toadörren såg jag till min glädje att där fanns ett badkar. Jag hade ställt in mig på dusch men älskar att bada så vips hade vårt standardrum blivit en guldkantad upplevelse. Hade jag bokat ett rum med badkar hade jag däremot blivit ganska besviken då det var ett himla litet sådant 🙂
FullSizeRender

Samma upplevelse blev vår lunch, vi hade ett gäng besök planerade men insåg att vi var tvungna att snabbt hitta lunch i kvarteret. Det enda vi såg – som inte var en restaurang med långsam bordsservering – var en korvkiosk. Den typen av mat är inte min favorit kan jag glatt erkänna men här var alternativet ingen mat eller att skippa ett av besöken. När vi klev fram mot kiosken visar det sig att det som serveras är korv från Taylor & Jones (kvalitetskorv med finfina råvaror) och ett härligt mustigt mos av kålrot och morötter.
Istället för bukfylla fick vi en finfin snabblunch i solskenet. Gissa hur gott det var?IMG_0512

Men menar jag att jag därför tycker att vi ska sluta hoppas på bra resultat, upplevelser för att på något sätt bli positivt överraskad? Inte alls! Däremot vill jag gärna ge rådet att vara öppen för upplevelser. Våga prova, våga göra även sånt som kanske inte känns super vid första anblicken. Med ett öppet sinne kan du bli överraskad, kanske tom positivt överraskad.

Typ som vi blev i går kväll, när det kl 21 knackade på dörren och en av våra hyresgäster står utanför dörren med en välfylld tallrik. De hade grillat och ville bjuda oss på ett smakprov som tack för att de fått hyra ett av husen några dagar.
FullSizeRenderHyresgästerna har rötterna i Iran och det som ser ut som en ganska vanlig grilltallrik var en upplevelse med rejält många plus och nya smaker. Sånt en kan få uppleva en vanlig måndag, om en vill och vågar…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicerat i entreprenör | Lämna en kommentar

Födelsedag

I går var det födelsedag för mig. Jag som älskar allt vad avstämning och mål heter älskar förstås födelsedagar också. En årlig avstämning över ännu ett år av mitt liv.

Det är lätt att tro att jag då förväntar mig ett hejdundrans firande. Men nähädå, så är det inte. Jag vill att min dag ska vara en dag med göromål i lugn och ro. Jag vill ju hinna med att njuta av min årssummering. En av mina födelsedagar har visserligen varit rejält fartfylld och maffig – den gången jag födde barn ?

Så gårdagen avnjöts med sovmorgon, ett antal samtal med ett gäng goa gubbar (också avstämningar) i ett av mina uppdrag. Lite administration också förstås. På lunchtimman passade jag på att plantera om mina tomatplantor och chiliplantor. Jag hann även plantera några av mina ekar, ska bli kul att se vad det blir av dem, träd eller sorkmat ?

IMG_6949FullSizeRender 2FullSizeRender

När sen arbetsdagen var slut njöt jag av en skön pratstund framför kakelugnen med maken och en gemensam tårta.

FullSizeRender

 

Den här dagen – och året – kan nog sammanfattas med tacksamhet ❤️

 

 

 

 

 

 

Publicerat i entreprenör | 2 kommentarer

Sluta vara rädd!

Jag hör ofta kommentarer i stil med att “det skulle jag gärna göra om inte… ”

Jag är löjligt höjdrädd och jag har haft fobi mot spindlar men förutom det är jag väldigt sällan rädd för något. Just nu är det nya förändringar på gång, nog är det läskigt men jag har aldrig låtit rädsla vara det som styr mina beslut. IMG_6891

Hur funderar du när du ska ta beslut? Vågar du göra det du är sugen på?

Jag är en person som har nära till mina känslor dvs jag är rätt så fjollig. När det gäller större beslut är naturligtvis magkänslan inblandad men framför allt är det värdet som avgör. Dvs är resultatet värt priset, är jobbet värt att göras. Jag gillar att jobba och kan alltid gräva fram lite extra energi från nånstans inifrån om jag behöver – men bara om jag anser att det är värt det.

Så – idag har jag flaggat för att jag inte sitter på en avbytarbänk men kan tänka mig att hoppa på tåget. Nu får jag avvakta lite och se om deras och min station är densamma.

 

 

Publicerat i entreprenör | Lämna en kommentar

Ovillkorad kärlek

I dag har jag haft en sån där dag – en sån där dag när livet har funderats på. I dag är det nämligen 30 år sen jag började mitt livs viktigaste utbildning. Den där om kärlek, den är både lång och viktig.

I dag är det 30 år sen jag födde en dotter. Folk säger gärna att det finns en mening med allt som händer. Jag kan gärna hålla med om att om det fanns en mening med att hon föddes så var det att lära mig mer om kärlek. Hon lärde mig något otroligt viktigt – ovillkorlig kärlek. Hon lärde mig att det går utmärkt att älska en person så starkt att jag utan att tveka hade gett mitt liv för hennes skull vad hon än gjorde. Hon lärde mig att kärleken kan finnas där även när hon var besvärlig, jobbig, sur, lat osv.
Den sortens kärlek är fantastiskt att få uppleva, särskilt eftersom den var så totalt utan villkor, utan krav på prestation. Kärleken till henne var där, helt självklar och enkel även när hon inte var enkel att tycka om. För det är just det som är grejen, att oavsett vad hon gjorde, vad hon sa så älskade jag henne lika starkt.

Jag är SÅ tacksam för att hon lärde mig det, mitt livs bästa erfarenhet. Men att jag får tillbringa det som skulle varit hennes 30års dag utan henne – det kan jag faktiskt inte se någon som helst mening med. Så den här dagen gör jag som jag brukar – jag håller mig sysselsatt, omger mig med snälla människor och kämpar på.

IMG_6671

Nu tar jag några djupa andetag och låter dagen vara slut. I morgon är en ny dag – en dag som jag tacksamt kommer möta.

14183722_994457274016349_3483311514032094245_n

 

Var rädda om varandra och lämna inget osagt <3

 

 

 

Publicerat i entreprenör | Lämna en kommentar

Kvinnodag idag ock…

Jag åker ofta buss till mina uppdrag, det är praktiskt (och miljösnällt) att åka kollektivt. Det gör att jag kan utnyttja transportsträckan till nåt annat än att köra bil.

Rätt ofta ser det ut så här:

IMG_0390Jag passar ofta på att sminka mig på bussen. Så också idag.

Efter en stund kom en tyst kommentar från en kvinna i sätet bredvid “måste du också sminka dig när du går hemifrån?” Jag skrattade till eftersom jag trodde att hon var lika nördigt sminkberoende som jag och alltid är sminkad. Men snart fick jag höra en sorglig historia. Hon brukade nämligen sminka sig i smyg när hon gick hemifrån. Om hennes man fick se att hon sminkade sig för att åka till stan utan honom blev hon alltid utsatt för “förhör” när hon kom hem – “vem har du gjort dig snygg för, brukar ni träffas hos honom och kn…a” osv. Ofta ledde hans “förhör” till handfast angrepp. Vi pratade en stund. Jag frågade bla varför hon inte lämnade honom. Hon viskade tyst att hon, trots sina dyra kläder, inte hade några egna pengar.

2017 finns det alltså kvinnor som saknar egen inkomst, som lever med en man som kontrollerar deras liv, kläder, utseende och som misshandlar.

Det är EN av anledningarna till att vi en ynka dag om året sätter extra ljus på kvinnors livsvillkor.

Jag är lyckligt lottad som har möjlighet  att leva i en jämställd relation. Vi delar på jobb, hem och pengar – vi har samma möjligheter och samma inkomst. Kan vi vara en förebild är jag glad – men jag tänker inte vara nöjd förrän den möjligheten är allas.

IMG_6772

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicerat i entreprenör | Lämna en kommentar

Tråkigt va?

Undrar varför dörren måste vara brun med vita lister?
Varför har de ett element i ett helfönster?
Varför tog de inte ett mindre fönster när de ändå satt ett element i det?
Varför fick inte mönstret på väggen fortsätta över dörren? 
Vilken konstig form snöhögen i mitten har. 
Undrar om det verkligen är 6 minuter kvar?
Tänk om det är så halt att bilen åker rakt fram.
Undrar om
tråkig väggUngefär så gick tankarna tidigare i kväll. Ett möte som blev 2 min för långt gjorde att jag missade bussen och så hade jag 28 min till nästa. Knäppte en bild på den konstiga elementplaceringen och fjott så la mobilen av. Där stod jag, 24 minuter kvar och redan uttråkad. Normalt brukar jag helt enkelt ta en promenad till en annan hållplats när sånt händer men nu var det himla halt och den enda hållplatsen jag kunde byta till låg 2 minuters promenad bort och inte i lä.
Så jag bestämde mig för att ha tråkigt. Hur ofta har jag tråkigt? Med mitt jobb finns det alltid något jobb jag kan fixa med. Det finns alltid någon jag kan ringa till eller något jag kan läsa. Men nu var batteriet slut i ena mobilen och den andra hade somnat in pga kylan. Så jag fick nästan en halvtimmas meditation (nu ska jag väl i ärlighetens namn erkänna att jag inte kan den exakta definitionen av meditation) men i alla fall en stund där tankarna helt enkelt fick komma som de ville. Det är en skön känsla att inte ha någon form av påverkan från något media eller någon annan utan bara låta det som dyker upp, komma.

Ikväll dök det upp en massa frågor, av totalt oviktig sort. Inga avancerade problemställningar, inget “detmåstejaggöraimorgon”, inga inköpslistor, inga planer – bara totalt urtråkiga funderingar över något som jag aldrig någonsin kommer varken hitta svar på eller bry mig om igen.

Det är väldigt skönt att efter en väldigt lång dag där hjärnan fått gå på högvarv få byta fart och varva ner. Det är lite som att jogga ner efter ett intervallpass, att låta kroppen byta fart i lugn takt.

Sen måste jag ju – barnslig som jag är bjuda på dagens roliga (enligt mig) toabild – speglar är fascinerande eller hur 🙂
Kanske ska förtydliga att bilden är tagen i ett litet rum med speglar på 3 av väggarna.

toakul

Hoppas din dag blir full av goa skratt 🙂

 

 

 

 

Publicerat i entreprenör | Lämna en kommentar

Stör du dig på småsaker – bra!

I dag hade vi planerat en skön ävenflykt till Högemålsbranten. Jag gillar grejen med att bara kliva ur sängen, på med kläder och sen med frukosten i ryggsäcken bege mig ut. Jo, jag erkänner, det blir tandborste, fixa hår och sätta på mascara också. Tanken var att vår dag skulle börja i Högemålsbranten idag. Häftigt ställe med klippor, stenar och en fantastiskt utsikt!

Högemålsbranten

Vi vaknade till det här…

IMG_6800

Ett gäng minusgrader, 10-15 cm snö och 7 m/s nordanvind – gissa om vi var snabba att ändra planerna. Men nog kändes det surt och jag gnällde lite för kylan och snön.

Med tanke på att jag fått ett par av livets lite onödigt hårda käftsmällar har jag blivit en sån som väldigt sällan oroar mig eller surar för småsaker. Till småsaker hör i princip allt som inte innebär allvarliga sjukdomar eller dödsfall för mig numera, resten har liksom suddats bort ur irritationskalendern. När småsaker händer brukar jag bara rycka på axlarna och planera om eller ta hand om det.
Att inse att jag faktiskt kände irritation för en så simpel sak som att få byta dag på en utflykt kändes SÅ himla skönt. Det betyder att livet faktiskt är väldigt bra. För när du står mitt i en katastrof så bryr du dig inte ett endaste dugg om sol, snö, regn, brist på ost, smulor på golvet eller annat som många stör sig på. 

Jag fick helt enkelt en förmiddag till annat istället. Råkade nog kanske boka in en härlig vandring av bara farten. Gissa hur mycket jag längtar?
Gorge de Verdon67818196moustiers

 

 

 

 

Planen är en härlig tur till Moustiers Sainte-Marie i det där landet där mitt hjärta slår några extraslag av extas 🙂

 

 

 

 

Publicerat i entreprenör | Lämna en kommentar