Kvinnodag idag ock…

Jag åker ofta buss till mina uppdrag, det är praktiskt (och miljösnällt) att åka kollektivt. Det gör att jag kan utnyttja transportsträckan till nåt annat än att köra bil.

Rätt ofta ser det ut så här:

IMG_0390Jag passar ofta på att sminka mig på bussen. Så också idag.

Efter en stund kom en tyst kommentar från en kvinna i sätet bredvid “måste du också sminka dig när du går hemifrån?” Jag skrattade till eftersom jag trodde att hon var lika nördigt sminkberoende som jag och alltid är sminkad. Men snart fick jag höra en sorglig historia. Hon brukade nämligen sminka sig i smyg när hon gick hemifrån. Om hennes man fick se att hon sminkade sig för att åka till stan utan honom blev hon alltid utsatt för “förhör” när hon kom hem – “vem har du gjort dig snygg för, brukar ni träffas hos honom och kn…a” osv. Ofta ledde hans “förhör” till handfast angrepp. Vi pratade en stund. Jag frågade bla varför hon inte lämnade honom. Hon viskade tyst att hon, trots sina dyra kläder, inte hade några egna pengar.

2017 finns det alltså kvinnor som saknar egen inkomst, som lever med en man som kontrollerar deras liv, kläder, utseende och som misshandlar.

Det är EN av anledningarna till att vi en ynka dag om året sätter extra ljus på kvinnors livsvillkor.

Jag är lyckligt lottad som har möjlighet  att leva i en jämställd relation. Vi delar på jobb, hem och pengar – vi har samma möjligheter och samma inkomst. Kan vi vara en förebild är jag glad – men jag tänker inte vara nöjd förrän den möjligheten är allas.

IMG_6772

 

 

 

 

 

 

 

 

Det här inlägget postades i entreprenör. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *