Ny dag – nytt kapitel

Jag är en riktig boknörd och har läst fler böcker än jag minns. Känslan när en öppnar en helt ny bok, lite knarrigt stelt älskar jag. Kommer ofta på mig själv att ta ett lite extra djupt andetag när jag byter kapitel.

Den känslan gillar jag även privat, brytpunkten mellan avslut och nystart.
img_0740

Det är en av anledningarna till att jag helst tar en stund varje kväll för lite reflektion över dagen. Ibland har dagen varit skit, då är det skönt att lägga den bakom sig. Ibland har den varit extra bra, då vill jag gotta mig och njuta av känslan lite extra.

Men oavsett bra eller dålig – i morgon är det en ny dag – en ny bok att skriva.

Jag tänker göra den till en bra bok/dag.

lev det liv du väljer

 

 

 

 

 

Publicerat i entreprenör | Lämna en kommentar

Le lite mer

Du har väl inte glömt att le idag? Jag har ganska ofta ett leende monterat i ansiktet, jag är ju en glad prick. Det blir liksom en självuppfyllande profetia om du vänjer dig med att le.
Solig Chatrine

Det finns gott om forskning som visar på nyttan med att le. Att hjärnan är lättlurad har vi många forskningsrapporter som visar på, både i positiv och negativ bemärkelse. Det går även ganska bra att lura hjärnan när det gäller stress. Träning är ett bra sätt att hantera de dåliga effekterna av stress men det finns flera. Många tror att människor som ler alltid mår toppen men leendet kan också vara ett sätt att hantera jobbiga situationer. Hjärnan fattar nämligen inte att ditt leende inte alltid kommer av glädje. Den registrerar bara att aha – nu är de musklerna i gång, då mår min människa bra. Då sänks pulsen och personerna upplever sig vara mindre påverkade av stress.

Det här blir lätt en god cirkel, om du har som vana att le ofta så kommer du med jämna mellanrum under dagen justera stressnivåerna i kroppen. Att människor är mer benägna att hjälpa en människa som möter dem med ett leende är också vedertagen fakta (finns förstås alltid undantag) och även den biten kommer göra tillvaron lite mer positiv. Du skapar ett positivt hjul där glädje föder glädje.

Så kan vi allihop bestämma oss för att följa mitt råd? Om du ser någon utan ett leende – ge dem ett av dig :-)

 

 

Publicerat i entreprenör | Lämna en kommentar

Rälstrip

Efter några timmars rälstrip låter inte lika coolt som roadtrip har jag landat i Stockholm. Kör ett effektivt race och klämde in ett möte i kväll så jag kan ha fokus på annat ett par dagar. Jag har ju jobbat en hel del med att strukturera och organisera HRarbetet och nu har jag hittat en konsult som gör detsamma fast på ITsidan. Det är något jag ser ett stort behov av när jag är ute på uppdrag, många företag saknar struktur i intranät och dokumentation. Ska bli klart kul att styra upp och paketera. Men det får vänta tills nästa vecka. Nu sitter jag på hotellrummet och läser på lite inför morgondagens konferens. Inte den mest inspirerande utsikten men det får jag stå ut med :-) img_5946

Närmaste två dygnen ska vi grotta ner oss i Fritids- och idrottsmiljöer med folkhälsa, jämställdhet och mångfald i fokus. Två fullspäckade dagar med intressanta föredrag och praktikfall.

Jag skrattade lite för mig själv när jag packade ryggsäcken inför resan. Jag funderade över om jag skulle ta med datorn eller bara iPaden men valde att ta bägge. Det är ju bara bonus om ryggsäcken är tung, mer nytta med promenaden om jag bär på extra vikt.
img_5945

Grejen är ju att just så tänker jag ofta; hur kan jag få lite extra nytta av det jag gör. Framför allt gäller det just rörelse. En promenad till hotellet i kväll tex kunde ju bli en bonusrunda, rask takt, några uppförsbackar och en hyfsat tung ryggsäck och jag kan plocka på ett par pulshöjningar plus att jag kan få ett par extra skor att välja på :-)

Njut av din morgondag, det kanske blir ditt livs bästa onsdag!

 

 

 

 

Publicerat i entreprenör | Lämna en kommentar

Påfyllning på flera sätt

Jag höll på att välja härliga måndag igen som överskrift men det känns som att jag även vill dela med mig av lite från helgen. Jag har ju fyllt jämt i år och en av presenterna var en hemlig resa. Jag fick en underbar helg på många plan när vi bl.a besökte en helt fantastisk person som driver konstskola/yogastudio i Sandared. Vill ni ha en energikick utav sällan skådat slag – anmäl er här! Jag är inte särskilt hemma i varken målandet eller yogans värld men det visade sig inte nödvändigt. Lottie är ett proffs ut i fingerspetsarna och kan sin sak. img_5911Fick även njuta av lantluft och fina ekar – det var inte dumt det heller :-)
img_5914Den kronan går inte av för hackor – hade kunnat stå där och njutit länge länge…

Efter en sån här helg var jag mer än laddad inför en rejält späckad vecka. I dag var det tex ett photoshoot bokat för våra nya produkter i H17. Jag stod bredvid och smygfotade lite, kan ju inte låta bli att dela med mig lite. Det är dock bara mobilbilder, inte originalen, de kommer senare.
img_5920img_5938

 

 

 

Ser att kameran ger konstig vinkel på hängaren närmast mobilen. Kan garantera att det är exakt lika vinkel på alla :-) 

Kvällen har ägnats åt att läsa in lite extra inför morgondagens möte med Barn och Utbildningsnämnden. Alltid lika intressant! Sen bär det av till Stockholm och några dagars konferens.

Önskar er en riktigt fin vecka.

 

 

 

Publicerat i entreprenör | Lämna en kommentar

Roadtrips

Inser att det senaste tiden funnits en röd tråd; roadtrip. Jag har flängt lite mer än vanligt. I går var det dessutom möte hela dagen ang just roadtrips.

Trots min höjdrädsla älskar jag att vistas högt upp och att delta i samtal där det är högt till tak och i går fick jag båda delarna. img_5904

I dag har jag bott i verkstan för att hinna det sista inför fotografering på måndag. En himla försenad transport byggde om i min kalender lite, surt men det verkar vara oundvikligt.

Nu är jag på väg på en annan typ av roadtrip. Var vet jag inte men jag är säker på att det blir nåt bra. Har fnissat gott åt min packlista; Gympaskor men inga träningskläder, nåt fint men inte klänning. Oömma kläder mm. Testa att be ett gäng vänner skriva ner vad de skulle ha med sig då :-) Det där med ords betydelse är ett spännande ämne som jag tänker återkomma till en annan gång. Nu ska jag lösa in en födelsedagspresent. Sånt jag gillar ❤️

img_5910

Publicerat i entreprenör | Lämna en kommentar

Yes, nu kom det :-)

Ibland går livet fort och jag får göra prioriteringar. Bloggen är en viktig del av det jag kallar arbete men även när det gäller jobb får vi ibland prioritera eller hur? Jag har haft några dagar när datorn antingen varit långt borta eller använts flitigt.

Ett par fantastiska dagar med massa inspiration ihop med Jönköpings politiker och tjänstemän som jobbar med Kultur och Fritidsfrågor på Tjörn. Väldigt fascinerande att få se hur mycket som kan göras med rätt inställning och fokus. Jag ska helt klart åka tillbaka och kan varmt rekommendera ett besök till Tjörn – ljuset, människorna, naturen, konsten…

img_5826

I helgen har jag dock haft ett helt annat prio.  Det har varit kalas på gården – 80 årskalas. Det är inte så ofta jag får fixa såna kalas så jag ville ju förstås att det skulle vara lite extra bra. Nu är det lugnt ett tag på den fronten. I alla fall fram till 10 dec då det är Jul i vinternatten. Då går vi all-in med tomtestig och tomtens släde på besök, design och fika mm. Mer om det längre fram.

I dag har jag varvat verkstadsarbete med förändringsarbete, ni vet – så där varierat som det brukar vara i mitt liv.
Bakom mig i verkstan har det svetsats och slipats, dofter som väcker massa minnen. Min pappa har jobbat med metall i många år och minnet sitter i näsan. Den där goa känslan när han kom hem från jobbet på kvällen – alltid en mysig stund. Även maken har ju den bakgrunden (och doften) och att jag alltid blir glad när han kommer hem vet nog alla som träffat oss :-)

En annan sak som kom upp idag var händelser som påverkat oss lite mer än som kanske är befogat. Jag såg en bild av Helen Sjöholm från filmen Så som i himmelen. I filmen sjunger hon en sång som heter Gabriellas sång som inte bara är en väldigt vacker låt utan en som påverkat mig starkt vid ett tillfälle. Jag stod lite och valde väg i livet, kände att det var dags att byta riktning ordentligt. Jag har fått en stund här på jorden – var de första orden som nådde mitt hjärta. Min tid är faktiskt inte oändlig utan i allra högsta grad begränsad. När hon sen sjöng frasen; jag vill känna att jag lever hade jag på några sekunder tagit beslutet att leva mitt liv fullt ut.

Faktum är att sen den dagen har jag ganska ofta återvänt till den sången. Jag låter den gå på repeat och låter orden gå in i mig. När slutorden tonar ut;  Jag vill känna att jag LEVT MITT LIV känner jag kraft och vilja ända in i hjärteroten. Att skaffa ett ”ankare” är något jag ofta använder i min roll som coach. En doft, en melodi, en rörelse eller något liknande som är lätt att hitta och använda för att förstärka eller dämpa en känsla eller beteende. Doften av metall gör mig avslappnad, en kort strof av Gabriellas sång ger mig kraft och vilja, att låta tummen möta långfingret gör mig fokuserad. Det här är enkla saker som vi alla har nytta av i livet. En av mina lärare spelade alltid den här när vi skulle återsamlas efter övningarna – gissa hur vi kände oss efter den utbildningen :-) Att han lyckades ge oss en fantastisk utbildning och känsla förvånar nog ingen. 

Nu är det dags att stänga ner för dagen och jag låter en av mina kraftlåtar gå på repeat i bakhuvudet. Gissar att jag kommer vakna med ett leende :-)

img_5803

 

 

 

 

Publicerat i entreprenör | Lämna en kommentar

Snäll tisdag

Ikväll har jag varit på ett himla bra möte med kvinnor av den sorten jag gillar. Generösa, engagerade, smarta och med en vilja att påverka – politiker alltså. Det här är en sak jag upptäckt sen jag började engagera mig politiskt, det här är människor som gör saker – inte klagar på andra som gör eller gnäller på att ingen gör. Det är en väldigt upplyftande känsla.

Sitter och ler med en rejält påfylld energibank! Perfekt känsla för en stund i lugn och ro, att kura skymning.
img_5823Har nattat mina utomhuspelargoner för vintern och eftersom de blommade för fullt klippte jag av några blommor som får pryda bordet ett tag. Det är min första sommar som pelargonnörd – perfekt tajmat med min 50årsdag i våras :-) Nu får jag vara tant eller hur, hehe. 

Någon jag tänkt en hel del på senaste dagarna är en artikel jag läste i förra veckan. Google har tillsammans med ett gäng forskare försökt hitta nyckeln till varför vissa grupper har bättre resultat än andra. De tittade på utbildning, kompetens, liknande intressen, umgänge privat osv. Ingen av de sakerna var svaret. Men som vi vet har Google bra inkomster och kan kosta på sig att gräva vidare. Till sist hittade forskarna svaret; snällhet. Dvs grupper där normen var att alla kunde göra fel utan att få skit för det. Grupper där normen var att alla skulle få komma till tals och bli lyssnade på. Grupper där folk delar med sig och alla känner sig trygga.

Det här är jag helt säker kan vi ta med oss i större sammanhang än i arbetsgrupper på ett företag. Om du i din familj blir lyssnad på, om du vet att din familj står bakom dig även när du klantat dig – då är det väl självklart att du vågar försöka igen och igen och igen, tills du får till det. Detsamma gäller i vårt land. Om vi fortsätter som vi gör idag, hugger och anklagar, letar fel och dömer – då tror jag att vi kommer ligga himla risigt till inom väldigt kort tid. Om vi istället plockar in mer snällhet, om vi sätter normen att vi ska vara ett folk som hittar lösningar, som jobbar för ett bra klimat för företag, människor att växa och må bra och känner sig trygga. Då jädrans – då kan vi uträtta stordåd.

Med snällhet menar jag dock inte att vi ska lägga oss på rygg och bara vara flata och regellösa. Ute hos en av mina kunder hade jag en förtvivlad chef som var så nära den berömda väggen att det var frågan om dagar tills h*n nådde den. H*n hade sån himla press på sig att prestera och eftersom tjänsten inte hade en tydlig befattningsbeskrivning sprang h*n och släckte eldar hela tiden. ”Jag ska hela tiden tänka utanför boxen – men jag vet ju f–n inte var boxen är.” Det är inte heller snällt. Att vara gränslös.

Hur ska vi kunna vända skutan då? Bäst är ju att börja här och nu – med dig själv. Innan du klagar på det någon annan gjort – säger du det för att du vill att något ska bli bättre eller för att du vill att personen framför dig ska må dåligt? Om du bara har målet att få den andra personen att må dåligt – är inte risken ganska stor att h*n gör det igen? Om du istället ger feedback eller en lösning – då finns ju en chans att det inte upprepas.

Kalla mig gärna naiv men jag tror fortfarande att vi kan bryta trenden. Om vi alla går ihop och försöker skapa mer av det som är bra, som fungerar – då kan vi hjälpas åt att göra vårt land, vår stad, vårt samhälle till en fantastisk plats att leva i.

img_5675

 

 

 

 

 

 

Publicerat i entreprenör | Lämna en kommentar

Mat eller rättare sagt o-mat

För snart 17 år sen gick jag runt och fixade med käk till en millenie-middag när jag kände att det kliade och kändes lite konstigt på ena benet. När vi kommit till efterrätten några timmar senare kände jag mig lite yr och stel i benet. Men det var ju nyår och millenieskiftet så jag la det åt sidan. När jag vaknade på morgonen kände jag mig rätt så vissen och när jag reste mig från sängen brände det till som eld i ena benet, samma som kliat dagen innan. När jag såg att vaden hade ett brett band av blåsor och var ganska svullet ringde jag jouren och de sa åt mig att komma in. När jag kom in hade jag börjat få feber, ingen jättehög men dock feber. De tog en snabbsänka och den var förhöjd men det var nyårsdagen, akuten var full så de skickade hem mig med beskedet att det nog var bältros.

På kvällen började febern att stiga och benet började dunka och bli mer och mer rött. De där små blåsorna var inte längre så små utan fler och fler i storlek som en 5krona började dyka upp. När blåsorna började spricka rann det tjockt var ur dem. Då åkte vi in till akuten igen. Nu var sänkan uppe över 300 (normalt är nånstans runt 5-10), termometern visade på strax över 40 grader och fy F–N vad jag mådde uselt.
Mitt minne sen är väldigt flummigt, jag hamnade på infektionsavdelning och de provade med alla sorters penicillin de kunde hitta på. Jag fick det via dropp, jag fick sprutor och tabletter. Det jag hade drabbats av var det som kallas mördarbakterie eller en resistent bakterie. Det som räddade mig (och mitt ben) var att jag har ett väldigt bra immunförsvar.

De här bakterierna finns överallt i dag. Om någon med sämre immunförsvar eller med någon annan sjukdom i bakgrunden drabbas av de här busarna så dör de. Vi har i dagsläget inte någon behandling att ge.
En stor bov i dramat för att skapa de här resistenta bakterierna är all antibiotika som regelmässigt ges till djur – i förebyggande syfte. Förstår ni? Hur galet är väl inte det?

Jag fick lära mig ikväll att vi använder 500000 TON antibiotika i världen varje år och av det går 75% till FRISKA djur? För att förstå hur mycket det är kan man fylla de största lastbilarna som tar 34 ton kan vi ställa dom som ett pärlband mellan Stockholm och Rom!!! (Tack Anna för fakta)

I Sverige får vi inte använda antibiotika på det sättet. Om du inte bryr dig ett dugg om att vi dessutom har bättre djurskydd och stränga djurlagar som ger djuren en bättre vardag – ta då beslutet att köpa svenskt kött av egoistiska själ. För en vacker dag kanske du eller din morfar/lillebror/dotter drabbas av de här bakterierna som fått träna sig i att motstå alla kända penicillinsorter. Det kanske inte går lika bra för dig som det gjorde för mig.
fjallkoNu äter jag inte nötkött men jag tyckte att Tord var himla söt så därför fick han vara med på bild. 

Så kan vi ta ett beslut här och nu – ska du äta kött/fågel – köp svenskt och så låter vi våra EU-politiker jobba hårt för att strama åt reglerna även i resten av EU.

 

 

 

 

Publicerat i entreprenör | Lämna en kommentar

Busig hjärna och stark kropp

Ett par dagar som pendlat mellan ingen tid att sitta vid datorn och en annan med massa tid vid datorn :-) Har sett ut lite så ett tag.

I går var jag utomhus hela dagen och fick känna på vad kroppen fixar. En trädfällare var på plats och friserade några av våra stora träd, 25 meter höga och placerade väldigt nära ett par av våra tak. Han klängde där högt uppe i trädet och sågade, en del firades ner med rep och en del fick falla fritt. Det var en väldig massa grenar som hamnade på backen kan jag lova.
Jag ägnade en massa timmar åt att dra stockar, hissa ner grenar och dra ris. En del av grenarna vägde bra mycket mer än jag typ de flesta och vid ett par tillfällen lättade jag från backen pga grenens vikt när jag skulle hissa ner dem.
Men kroppen fixade det – den där eländigt slitna och lite krämpiga kroppen håller även för en sån dag. Det kan jag tacka träningen för (och forskningen som tagit fram starka titanproteser).
Det är just sånt jag tänker på när jag emellanåt är lat och letar ursäkter för att göra nåt annat än träna. För nog vill hjärna busa till det och ge mig såna tankar också emellanåt. img_5750 img_5762 img_5761

Hjärnan är både en buse och en hjälte. Den kan få oss att tänka i alla möjliga banor. Det är lite av ett lotteri om den ska styra oss åt rätt eller fel håll. Det gäller därför att ha en plan för hur du vill att livet ska fungera. Jag tror nämligen att alla hjärnor kan glida lite åt samma håll. Min hjärna försöker ibland stoppa mig, då får jag plocka fram min plan och tänka till; är det vettigt att stoppa? Leder det mig åt rätt håll om jag stoppar nu? Ibland är det tvärtom, då säger den – kör! Då får jag återigen plocka fram min karta och tänka till om köra är det som leder åt rätt håll.

Jag har en plan och jag har ritat min karta. En karta som jag låter vara min guide när jag tar beslut. Den är inte någon gps med exakta positioneringar och vägval utan en ganska grovt ritad översiktskarta. Det är så jag vill ha det både i livet (och när jag reser). Jag vill ha mål – men inte hinder. Jag vill ha öppna dörrar – eller en bra universalnyckel.
img_5558

För min grund är och förblir – lev det liv du väljer!

 

 

 

Publicerat i entreprenör | Lämna en kommentar

Blandad kompott, dvs måndag

Mina måndagar blir oftast en himla mix av både det ena och andra. Till viss del pga att måndagar är lite öppna, dvs de dagar då jag ofta förlägger möten eller sånt som inte tar hela dagen. Så även den här dagen. Kom hem till landet hyfsat sent efter ett möte ang bostäder, infrastruktur och landsbygd – brett som attan men med fler gemensamma faktorer än en kan tro. Kommer säkert återkomma till den frågan framöver.

Möttes av det här när jag parkerat bilen. Vårt lusthus var upplyst som värsta festvåningen. img_5730Nu vet jag att det inte var party utan streaming och e-sport som orsakade ljuset. Jag tog nämligen en bild tidigare i dag då det var under uppbyggnad.
img_5727Jag är så fascinerad av att med rätt teknik och nytt sätt att tänka går det att hitta nya möjligheter även på landsbygden. Det är lätt att fastna i att det ”bara” är jord- och skogsbruk på landet. Fastnar vi där har vi verkligen missat många möjligheter.

På tal om möjligheter – en tweet tidigare idag väckte en hel del reaktioner och en rätt så spännande möjlighet. Återkommer med mer om det inom kort. Ett hett ämne är det helt klart.
img_5725Normalt är ju mina pusseldagar dvs måndagar ganska lätta att lösa vad gäller träning men idag var det himlarns tight. Ville ha puls och en rejäl genomkörare men bara 30 mins lucka. En löprunda ger mig ju bra puls men ville mer – hittade perfekta lösningen. Skogen!
img_5728Uppför den här några gånger och jag kan lova – det var nog inte en muskel som inte jobbat inkl tungan som användes till gnäll och svordomar.

Nåja, nu är det lugnt och jag har varvat ner. En stund att andas och det är dags att krypa i säng. I morgon kommer kroppen få visa vad den går för – ris ska släpas, grenar hissas och stockar ska rullas. Ni vet sånt där man gör på landet lite nu och då :-)

Ger er några ord att tänka lite extra på också… img_5675

 

 

 

 

 

 

Publicerat i entreprenör | Lämna en kommentar