Har du hela bilden?

Ibland blir jag lite matt på folks sätt att bestämma sig för en sanning. Det som just idag gör mig frågande är en snabb koll i sociala medier. Något som gör mig lite extra frågande är dessa uttalande om politikers göranden. Politiker verkar i folkmun vara någon slags homogen massa av identiskt lika personer.

Mina politiska uppdrag är något jag ganska sällan tar upp i den här bloggen. Jag har ju ett par såna. Jag älskar varenda ett av dem! Att få lyssna och delta när engagerade, intelligenta, kompetenta människor diskutterar och jobbar för att skapa ett bra samhälle. För det är verkligen där fokus ligger. Att efter var och ens politiska åsikt skapa något bra. Jag har inte en endaste gång hört någon som sagt en kommentar i stil med ”nu ska vi jä—as och göra det så svårt vi kan för… ”. Alla vill göra väl.

Men dilemmat är att det måste bli generellt bra för så många som möjligt. Det är tyvärr det enda sättet. Det finns alltid alltid någon specialare som faller emellan regler och annat och det kommer vi aldrig åt. För precis som det alltid finns någon som hamnar i kläm så finns det andra som missbrukar om reglerna inte finns. Fråga politikerna – det finns alltid en anledning till att ett visst beslut tas och det är aldrig ondska.
Det jag vill komma till – om ni tycker något är fel – ge förslag, lyssna på argument. Hjälp till, all kunskap behövs för att skapa något bra.

Detsamma gäller för alla människor. Vi vet inte alltid vad det är som färgar en människas beteende. Det där gamla ordspråket – döm inte en människa förrän du gått en mil i dess skor….
IMG_66373 likadana stövlar – rent krasst består de av precis samma saker som är utformade på samma sätt. Men ingen av ägarna kan må särskilt bra i någon av den andres skor, för vi har olika förutsättningar. I det här fallet så enkelt som olika stora fötter. Men det finns även andra saker som inte är lika synliga som skiljer oss åt. Jag har tex en i min familj som mår skit och o-trivs om vi helt plötsligt har en deadline mycket tidigare än vi trott. En annan presterar superresultat i det läget. Vi är olika och det ska vi vara rädda om. Det som ibland är en svaghet kan vara en styrka med andra förutsättningar. Olikheter är just det som behövs för att vi ska utvecklas. Om vi alla vore lika skulle vi aldrig förändra något och det innebär att vi varken skulle ha el eller bilar…

Låt varje person du möter vara just den personen. Passa på att utnyttja möjligheten att lära dig något nytt, att utvecklas.

img_6257

 

 

 

 

 

Publicerat i entreprenör | Lämna en kommentar

Lev det liv..

Jag brukar påminna lite nu och då om att sikta mot att leva det liv ni väljer. Den här veckan fick jag påminna mig själv om det. Ibland när jag berättar att jag har ett ledord som lyder ”lev det liv du väljer” får jag frågande blickar och ibland får jag påhopp. Vissa verkar tro att jag försöker låtsas som att det bara är att knäppa med fingrarna och sen lever jag något slags lyxliv.
IMG_6656Men de kunde inte ha mer fel. När jag säger att jag lever det liv jag valt innebär det inte alltid bara rosor och praliner. För som konsult och entreprenör är det också ganska ofta hårt jobb. Jag har tex inte alltid möjlighet att sjukskriva mig och stanna hemma. Jag kan självklart boka ny tid, om det fungerar för kunden. Minns tex en föreläsning i Gävle där jag dagen innan åkte på en varbildning i en tand, hade ont som attan och såg ut som en hamster. Men när man fakturerar en föreläsning tar man även betalt för förberedelser som faktiskt kan vara ganska många timmar. Om jag då inte dyker upp så innebär det att jag ersätts med ungefär 1/10 av beloppet via försäkringskassan och som ni förstår var det inget alternativ. Jag fick en akuttid som fixade tanden sen fick smärtstillande lösa resten.
Men det är mitt val att jobba så här.
Lite snarlik situation hade jag den här veckan. En kombination av öroninflammation, halsfluss och inflammation i käkbenet gjorde mig rätt slak. Men ungefär hälften av det jag planerat in flyttades om och veckan har gått i lås.
Som anställd hade jag nog låtit min chef lösa en ersättare men eftersom jag lever det liv jag valt var det upp till mig att lösa det.

I dag kände jag att jag faktiskt mår helt ok igen. Jag är lika fascinerad varje gång över hur snabbt kroppen hämtar sig om den får sömn i mängder och bra bränsle. Belönade den idag  med en lugn och skön promenad i härlig vintersol.
IMG_6650 IMG_6649

 

 

Jag kommer fortsätta att göra detsamma den kommande veckan. För hur ska man bemöta skit om inte med motsatsen? Jag tänker i alla fall varken gnälla eller tycka synd om mig. Jag har valt mitt liv. Jag väljer att fylla det med så mycket bra att de där guppen på vägen som dyker upp nu och då inte får möjlighet att bli något annat än så. Ett litet värdelöst pluttigt gupp på en väg som leder mig framåt. Attans rolig väg är det dessutom!

img_1350

 

 

 

 

 

Publicerat i entreprenör | Lämna en kommentar

Urblåst dag med massa energipåfyllning.

Vilken storm det blev idag! Det är såå härligt att vara på landet när det är storm. Det känns närmare och häftigare när det viner runt huset i full fart.
img_6613

Därför kändes det himla skönt att skippa kontoret på stan och istället jobba på landet. Då fick jag uppleva ovädret bättre. När jag har många möten och samtal är det helt klart bättre att utgå från stan men om jag ska sitta vid datorn har jag både snabbare internet och bättre dator på landet. Skönt att kunna välja.

I dag har jag ägnat mycket tid åt planering av olika slag. Ett av projekten jag ägnat en hel del tid åt sen i höstas får jag äntligen berätta om. En konstutställning i Jönköping City! Jag älskar älskar älskar konst, särskilt bildkonst och stora skulpturer. Att då få möjlighet att vara delaktig i ett sånt event är super. En sak är säker, inte konstigt att det går bättre för Jönköping City än för andra stadskärnor med den drivkraft som finns där. Jesper, Simon, Helena – ni är guld! Jag ser verkligen fram emot den 11 februari när det blir vernissage på Smedjegatan i Jönköping med fin konst och samba :-)
img_6224

Event är ju en av de saker jag älskar att göra. Det är faktiskt en av mina superkrafter att fixa event. Jag knyter alltid ihop trådarna och får bra resultat. Gissa hur många gånger jag raderade och la till de där bägge meningarna. Attans vad svårt jag har att våga säga att jag är bra på något. Det ska jag jobba på! Jag hoppas också att få arrangera flera event. Det är faktiskt ett av mina mål för 2017.

Sen har jag förstås hunnit mera, en massa admin i ett av mina andra uppdrag. Där jobbar jag med rehab. Såå viktigt att människor får bra hjälp tillbaka till arbete i den nivå och form som passar. Jag tycker att det är bra att fokus numera ligger på att hitta nya vägar. Att det inte är som för 25 år sen då det var hejdå och så var de borta från arbetslivet. Alla kan förstås inte komma tillbaka men jag vill helt klart se en större flexibilitet för nya former att lösa det på. Arbete är viktigt både för individen men också för samhället. Det är bra för ett samhälle att de flesta har ett jobb att gå till.
Det här är något som jag vet brukar provocera men vi behöver hitta lösningar för att få tillbaka flera till arbetsliv igen. När jag för 25 år sen fick min diagnos och en 62procentig invaliditet fick jag kämpa för att få fortsätta jobba. Det var självklart för Försäkringskassan att med den invaliditetsnivån skulle jag inte jobba. Som ni förstått höll jag inte med och resten är historia idag. Det är just därför jag är så säker på att vi kan lösa det för många fler än vi gör idag.

img_6389

Jag önskar dig en riktigt bra dag och hoppas att den innehåller en väldig massa goa skratt.

 

 

 

 

Publicerat i entreprenör | Lämna en kommentar

Välj vad du vill se

De få kommentarer jag får här i bloggen är till 80 % av en snäll sort. Men ibland dyker det upp en surfjant som vill berätta för mig hur fel jag har och hur dumt jag tycker. Jag har ju som tur är rätten att själv bestämma vad som skrivs här och även tycka vad jag vill :-)

Senaste surnissen som klagade var för att jag var för hurtig. Jag borde skärpa mig och förstå att det är jobbigt för riktiga människor att läsa mina inlägg. Jag stressar och hetsar och menar att de är lata bara för att de inte är glada eller springer i skogen hela tiden.
image

Det senare, dvs träningshets är en sak som det skrivits mycket om senaste tiden i ett flertal bloggar tex här.
Jag har helt ärligt svårt att förstå hur folk på fullt allvar går in på en träningsblogg och klagar på att de hetsar till träning. Är inte det ett av syftena med en träningsblogg – att inspirera till träning?
Jag vet att det skrivs en väldig massa om träning och viktminskning osv även i andra typer av media som kan vara svårare att undvika. Toppen för de som är ute efter tips och ny inspiration. De som inte vill träna – bestäm dig för att lita på din egen förmåga att ta beslut. Vid jul är det massor recept på rätter som innehåller kött, inte klagar vegetarianer för att de hetsas att äta kött? Det är massor annonser för bilar i media, inte klagar de utan körkort för att de nedvärderas för att de inte kan köra?
Det är du som väljer hur du vill leva ditt liv, ingen annan. Spelar det någon roll vad någon random snubbe på stan tycker om ditt utseende eller din vikt? Den viktigaste personen i ditt liv borde vara DU. Om du tycker att en artikelförfattares åsikt om hur du ska leva ditt liv är viktigare än din åsikt har du lite att jobba med.
Innan du blir irriterad och skriver en arg kommentar – andas och tänk lite. Jag har ingenstans sagt att du är dålig eller sämre än någon annan för att du bryr dig om artiklarna. Jag har ingenstans heller sagt att ditt liv inte är tufft eller att min åsikt är den enda rätta. 

Jag vill bara att du ska visa dig själv respekt och själv bestämma hur du vill leva.

Jag har valt att vara en som rör på mig. Just i dag och 2 dagar bakåt har jag inte tränat ett dugg då jag lyckats få öroninflammationen från he—te. Men om några dagar är den borta och då kommer jag med stor sannolikhet befinna mig på någon av de här goa vägarna vi hittade i helgen. I helgen passade vi nämligen på att utnyttja en ledig dag till max. Blev bjudna på fika hos en ”granne” och vad passar då bättre än att snöra på sig skorna och mysa iväg i snön och vips hade vi fått 15 km bonusmotion.
img_6609 img_6611

Om jag nu med det tipset om att hitta vardagsmotion och att utnyttja lediga dagar peppar dig till att röra på dig lite mer blir jag glad. Det är få i vårt land som tränar för mycket vilket gör att all pepp som kan ges är bra. Minst 30 minuter varje dag ska pulsen upp – en lugn promenad är bra men det är inte träning. Någon tipsade mig om att ett bra mål är att röra på oss lika många minuter som vi sitter varje dag. Kan bli tufft för folk som sitter en hel arbetsdag men att ge dig 30-50 minuters pulshöjning, det hinner ni.

Sen ger jag dig ännu ett klämkäckt tips – skratta varje dag, det gör ditt liv lite bättre.
idag-bestamde-jag-mig-for-att-vara-glad

 

 

 

 

Publicerat i entreprenör | 1 kommentar

Bilden av dig – stämmer den?

Visst har vi en bild av oss själva, vem vi är och hur vi fungerar? Vissa av oss är lugna, vissa gillar äventyr, vissa har hett temperament osv. Men hur har vi kommit fram till det?

Min bild av mig själv är att jag bl.a ganska lugn. Men jag får ofta höra andra ord när andra beskriver mig, ganska ofta motsatsord till lugn. Men hur kan det bli så? Min bild baserar sig på vad jag känner inom mig och inom mig är jag lugn.

img_7984

Det är väldigt sällan jag brusar upp eller känner stress. De orden andra använder för att beskriva mig är hur de uppfattar mig, ofta i jämförelse med hur de uppfattar sig själva. Är då de personer som gärna gör en sak i taget kan jag mycket väl förstå att lugn är det sista ordet i världen de väljer för att beskriva mig.

Det här är något som kan stöka till det i skallen. Om du har en period när du inte riktigt vet vad du vill eller vart du är på väg är det väldigt lätt att hamna i fällan att du är den andra uppfattar att du är. Att du till sist tror att hur andra ser dig är så du är. Om jag inte var trygg i vem jag är och mina egenskaper kanske jag skulle styra iväg mot något jag inte alls tänkt mig.

Just här står många av de jag möter i min roll som coach. De har ett jobb de inte alls trivs med eller ännu värre – ett liv de inte alls trivs med. De har tex alltid fått höra att de är plikttrogna och envisa – alltså fortsätter de längre och längre på den vägen de hamnat i. En väg som kanske har helt fel riktning eller innehåll för dig. Du kanske sladdar runt på en slingrig grusväg när du ska köra på en snabb motorväg utan motstånd. Någon kanske fick sin roll redan som barn och sen har det rullat på. Någon har fått sina ”egenskaper” pga något som hänt dess partner.

Många jag möter boxar också nävar och pannor mot den där dörren de alltid fått höra att de ska igenom. När de i själva verket har ett helt annat alternativ som passar bättre.
img_6591

I mitt liv har jag ofta ofta kraschat mot den där stängda dörren – envis som jag är har jag ganska ofta stått kvar och försökt ta mig igenom den dörren.

Men för 8 år sen bestämde jag mig för att leva mitt liv som JAG ville. Då öppnade jag den öppna dörren och klev in. Sen har jag upptäckt några stängda dörrar till på vägen men det tar vi en annan gång.

Ett bra sätt att börja på är att göra en enkel självtest.
imageIbland behöver vi plocka ner dagen i smådelar för att kunna göra listan. Dvs skriv inte bara; äter mat, går till jobbet, sover. Då kan jag i princip garantera att dina listor inte kommer matcha :-)

Om din lista stämmer himla bra – dela gärna med dig i en kommentar. Om den inte stämmer och du vill ha hjälp, hör av dig, jag kan hjälpa dig med en bättre lista.

image

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicerat i entreprenör | Lämna en kommentar

2 dagar in på 2017

När jag satt i går och sammanfattade lite av det som hänt under 2016 log jag nästan hela tiden. Så mycket roligt som har hänt, så många fina människor jag mött och så många mål som har kryssats av.

I dag ringde klockan och efter en lugn vecka var det väldigt mycket morgon när jag vaknade :-) Eftersom alla” vaknat nu efter helgerna så körde min dag igång direkt. Har lite jobb kvar ikväll men nu är det lugnt igen och då glider tankarna iväg lite.
Något jag tänker på är hur  mitt liv skulle se ut om jag inte planerade och satte mål. Skulle dagarna bara rinna iväg eller skulle fortfarande lika mycket roligt hända? Skulle 2017 bli en grå radda av dagar eller skulle ännu mer dyka upp just för att jag inte planerat?2017-image

En sak är säker – jag tänker inte ta reda på det. För mig är varje dag, varje månad, varje år värdefullt. Jag är tacksam för varenda minut jag får att använda. Inte sjuttsiken ska jag då slösa bort den på ingenting. Jag ska se till att lämna varje dag med en känsla att vara levande och jag ska definitivt se till att hålla mitt nyårslöfte i år också – att skratta varje dag.
skrattande-sal

 

Publicerat i entreprenör | Lämna en kommentar

Nytt kapitel – nytt år

Jag har min avstämning och stora årsplanering i september så vad gäller årsskifte känns nyår mer om en mellanlandning.
Men oavsett om det är mellanlandning eller nystart är det ändå en rolig tid. Om jag går runt i sociala medier ser jag många som med glädje stänger om 2016. Många som haft ett skitår helt enkelt. Mitt år har varit bra – två jobbiga händelser, en fin morbror som lämnade oss och min älskade pappa fick tillbringa sitt livs första dagar på sjukhus med punkterad lunga. L minns vi med saknad och många underbara minnen. Pappa har jag bestämt ska fortsätta vara pigg, stark och glad – som vanligt.
img_4755

 

 

 

Men året generellt – för visst måste även jag bjuda på en avstämning – har varit ett bra år.
En härligt vintrig start! Jag gillar verkligen att ha snö på vintern. Ljuset… magiskt!img_2663

 

 

 

Jag har i år haft förmånen att få jobba på flera olika orter. Det har coachats, förelästs, utvecklats mm på några för mig nya arbetsplatser. Mer av det tack!

img_3268img_4991img_6430img_5304

 

 

img_3261

 

 

 

 

 

Jag hade dessutom ett härlig födelsedagsfirande i Paris i april. En skön dag med överraskningar i mängder och skönt lunchstopp i picknickform förstås – det är ju min favorit. Eftersom det var en stor dag för mig – fyllde ju 50 – hade vi en fest för vänner och lite familj på hemmaplan också. Länge sen jag dansat så länge och så mycket. Att gå och lägga sig efter 6 på morgonen pga party var alldeles för länge sen. Jag älskar att fira och att fylla år :-)

img_3679

 

 

 

 

Mycket tid i skogen har jag också fått i år. Har redan bestämt att jag ska ha mer av den sorten under 2017. Ett par nya terrängskor är beställda och jag ska leta upp nya roliga rundor utanför asfalten är planen.

img_6026 img_6506 img_6586

 

 

 

 

Några resor utomlands blev det förstås också – Paris, Rom, Skagen, Gdansk. Finns nog inget som inspirerar som att resa. När ögat och fötterna möter nya vägar går tankarna i andra banor. 2 resor bokade redan, 2 i planeringstadie än – tror att det blir någon mer under 2017 faktiskt.

img_4928 p1670433 img_5304 p1670424image

 

 

 

 

 

 

 

En väldig massa jobb av den mer fysiska sorten har det också blivit i år. Under 2016 har PTverksamheten fått ligga väldigt lågt av flera anledningar. Tid är en av sakerna.
Här har mycket av det fysiska jobbet utförts – bla har vi kört in 6 ton grus med skottkärra, tjoho :-)

img_5151 img_5132 img_5098

 

 

 

 

Vi valde att avsluta året på ett sätt som kändes fint. Förutom jobb har vårt fokus varit familjen under 2016. Den tiden som funnits utan jobb har lagts på familj så att avsluta året tillsammans med grunden för vår familj, våra föräldrar kändes toppen.
img_6580

 

 

 

Året startades också på ett himla bra sätt, sovmorgon och brunch av favoritsort – Shakshuka. Perfekt mat om man vill äta något varmt och vill hålla nere på köttet.
img_6584

 

 

 

En skön runda utomhus också förstås – att ge nya året en fin start gör att jag hoppas att nya året ska vara fint mot mig.

Nu är veckan planerad och den ser riktigt bra ut. Faktum är att jag misstänker att 2017 kommer summeras som ett bra år. Jag tror att jag bestämmer mig för det redan nu…

Välkommen 2017!
img_6559

 

Publicerat i entreprenör | 2 kommentarer

Vad krävs?

I sociala medier i går hamnade jag framför en rubrik med frågan; vad skulle krävas för att 2017 skulle bli ditt livs bästa år? 
img_6559

Den gick jag sen och funderade lite på, jag har haft väldigt många bra händelser i mitt liv. Det är ju en av fördelarna med att ha levt länge :-)

Men att sätta rubriken – mitt livs bästa år skulle helt klart kräva en hel del. Spontant räknade jag upp en hel del händelser som jag skulle vilja ha med i ett bästa år. Det finns också några saker som jag skulle vilja ha med jobbmässigt för att 2017 skulle få titeln mitt livs bästa år.

Sen fick jag ett samtal från mina föräldrar, en i vår familj som lämnat oss. Då kändes helt plötsligt mina önskningar om ett bästa år som förmätna. När vi i släkten helt plötsligt saknar en pappa, en farfar, en morfar, en make, en bror, en morbror och farbror. För flera i vår storfamilj blev det här säkert deras värsta år <3
Vi är många som har haft såna år – år när någon som står oss nära försvinner. Det är en helt avskyvärd känsla, oavsett hur och när det händer.

Just därför kommer jag inte ens tänka tanken på att göra 2017 till mitt livs bästa år. Jag tänker fortsätta att låta varje dag räknas. Jag tänker inte göra 2017 till jakten på det perfekta bästa. img_6561

Jag tänker däremot alltid göra mitt bästa, mitt bästa på alla nivåer jag kan.
Jag tänker skratta så ofta jag kan.
Jag tänker kramas så ofta jag kan.
Jag tänker njuta så ofta jag kan.
Jag tänker äta så gott jag kan.
Jag tänker göra mitt bästa i mina olika uppdrag – både privata och professionella.
Jag tänker umgås med så många fina människor jag kan.
Jag tänker sova så gott jag kan.
Jag tänker leva livet fullt ut!

welcome-2017-fireworks

Välkommen 2017 – det ska bli spännande att lära känna dig. 

Publicerat i entreprenör | 2 kommentarer

Respektera dig och ditt liv.

Jag brukar dela in min dag i 3 block; fm, em och kväll. Det är ett bra sätt för mig att använda dagen effektivt. Inte minst för att se till att bryta latmasken om en fm använts till något ganska läs väldigt onödigt :-)

Idag har alla tre blocken använts till någon form av jobbrelaterad syssla och eftersom det snart är en brytpunkt med nytt år är det lätt att glida in i reflektion över jobb och liv generellt.

Jag har ju en barsk påminnelse i min ryggsäck om att livet inte varar för alltid och det påverkar mig varje dag. Det är inte bara sorgen av en förlorad dotter som alltid är med mig utan även påminnelsen om att visa respekt för livet, mitt liv. Enligt mig görs det genom att låta varje dag räknas. Det är inte prestation jag menar utan att dagen ska lämnas med en känsla att den betytt något.
image

Jag avsätter därför alltid en liten stund varje kväll för att stämma av. Jag har valt uttrycket kura skymning för att det känns mysigt. En stund att le åt bra saker som hänt, att glädjas åt möten och samtal som varit bra, att smälta sånt jag upplevt – bra och dåligt. De bra sakerna lägger jag i minnesbanken för att plocka fram en dålig dag.

De dåliga ger jag en stunds fundering, kan jag lära mig något av dem? Kunde jag gjort något annorlunda? Kan jag göra något för att ändra resultatet/känslan? Sen släpper jag det. I mitt livs ryggsäck är det redan fullt med jobbigheter, därför ser jag till att inte stoppa i mer där om jag kan undvika det.

Efter en frusen dag gräver jag lite i minnesbanken och hittar en massa sköna soliga minnen från en fin plats att värma kropp och själ med. Just den här bilden därifrån innehåller en av mina ledord i livet.Lev det liv du väljer sommar

Tack alla ni som på ett eller annat sätt gjort min dag till en väldigt bra dag ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

 

 

 

 

 

Publicerat i entreprenör | Lämna en kommentar

Vardagar igen, gött!

Tjopp så var julen över. Jag är ingen ”julmänniska” men gillar att fixa och gillar att umgås. Så även om julen i sig inte tillför något enligt mig har vi haft fina dagar. img_6554 En mysig middag med barnen och massa prat runt ”årets foto” var helt klart en höjdpunkt. En liten oglamorös gran i en rostig hink är min favorit vad gäller pynt. img_6548 Ett par sköna timmar ute i skogen innan stormen dök upp var också en av höjdpunkterna i helgen. img_6550Nu är det dock vardag igen och vi jobbar på. Så skönt att ha ett jobb som inte ger en massa dålig energi utan bara känns kul att hugga in i. Nu börjar det dessutom närma sig det där magiska tolvslaget igen – då allt vi drömt om ska äntligen bli verklighet.
Om 4 dagar är det dags för ett helt nytt år.
img_6560Jag sätter oftast mina planer i augusti/september och kommer inte ge något annat nyårslöfte än det jag alltid ger – att skratta varje dag. Hur gör du, sätter du något mål för 2017?

 

 

Publicerat i entreprenör, familj, företagande, mål | Lämna en kommentar