Ovillkorad kärlek

I dag har jag haft en sån där dag – en sån där dag när livet har funderats på. I dag är det nämligen 30 år sen jag började mitt livs viktigaste utbildning. Den där om kärlek, den är både lång och viktig.

I dag är det 30 år sen jag födde en dotter. Folk säger gärna att det finns en mening med allt som händer. Jag kan gärna hålla med om att om det fanns en mening med att hon föddes så var det att lära mig mer om kärlek. Hon lärde mig något otroligt viktigt – ovillkorlig kärlek. Hon lärde mig att det går utmärkt att älska en person så starkt att jag utan att tveka hade gett mitt liv för hennes skull vad hon än gjorde. Hon lärde mig att kärleken kan finnas där även när hon var besvärlig, jobbig, sur, lat osv.
Den sortens kärlek är fantastiskt att få uppleva, särskilt eftersom den var så totalt utan villkor, utan krav på prestation. Kärleken till henne var där, helt självklar och enkel även när hon inte var enkel att tycka om. För det är just det som är grejen, att oavsett vad hon gjorde, vad hon sa så älskade jag henne lika starkt.

Jag är SÅ tacksam för att hon lärde mig det, mitt livs bästa erfarenhet. Men att jag får tillbringa det som skulle varit hennes 30års dag utan henne – det kan jag faktiskt inte se någon som helst mening med. Så den här dagen gör jag som jag brukar – jag håller mig sysselsatt, omger mig med snälla människor och kämpar på.

IMG_6671

Nu tar jag några djupa andetag och låter dagen vara slut. I morgon är en ny dag – en dag som jag tacksamt kommer möta.

14183722_994457274016349_3483311514032094245_n

 

Var rädda om varandra och lämna inget osagt <3

 

 

 

Publicerat i entreprenör | Lämna en kommentar

Kvinnodag idag ock…

Jag åker ofta buss till mina uppdrag, det är praktiskt (och miljösnällt) att åka kollektivt. Det gör att jag kan utnyttja transportsträckan till nåt annat än att köra bil.

Rätt ofta ser det ut så här:

IMG_0390Jag passar ofta på att sminka mig på bussen. Så också idag.

Efter en stund kom en tyst kommentar från en kvinna i sätet bredvid ”måste du också sminka dig när du går hemifrån?” Jag skrattade till eftersom jag trodde att hon var lika nördigt sminkberoende som jag och alltid är sminkad. Men snart fick jag höra en sorglig historia. Hon brukade nämligen sminka sig i smyg när hon gick hemifrån. Om hennes man fick se att hon sminkade sig för att åka till stan utan honom blev hon alltid utsatt för ”förhör” när hon kom hem – ”vem har du gjort dig snygg för, brukar ni träffas hos honom och kn…a” osv. Ofta ledde hans ”förhör” till handfast angrepp. Vi pratade en stund. Jag frågade bla varför hon inte lämnade honom. Hon viskade tyst att hon, trots sina dyra kläder, inte hade några egna pengar.

2017 finns det alltså kvinnor som saknar egen inkomst, som lever med en man som kontrollerar deras liv, kläder, utseende och som misshandlar.

Det är EN av anledningarna till att vi en ynka dag om året sätter extra ljus på kvinnors livsvillkor.

Jag är lyckligt lottad som har möjlighet  att leva i en jämställd relation. Vi delar på jobb, hem och pengar – vi har samma möjligheter och samma inkomst. Kan vi vara en förebild är jag glad – men jag tänker inte vara nöjd förrän den möjligheten är allas.

IMG_6772

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicerat i entreprenör | Lämna en kommentar

Tråkigt va?

Undrar varför dörren måste vara brun med vita lister?
Varför har de ett element i ett helfönster?
Varför tog de inte ett mindre fönster när de ändå satt ett element i det?
Varför fick inte mönstret på väggen fortsätta över dörren? 
Vilken konstig form snöhögen i mitten har. 
Undrar om det verkligen är 6 minuter kvar?
Tänk om det är så halt att bilen åker rakt fram.
Undrar om
tråkig väggUngefär så gick tankarna tidigare i kväll. Ett möte som blev 2 min för långt gjorde att jag missade bussen och så hade jag 28 min till nästa. Knäppte en bild på den konstiga elementplaceringen och fjott så la mobilen av. Där stod jag, 24 minuter kvar och redan uttråkad. Normalt brukar jag helt enkelt ta en promenad till en annan hållplats när sånt händer men nu var det himla halt och den enda hållplatsen jag kunde byta till låg 2 minuters promenad bort och inte i lä.
Så jag bestämde mig för att ha tråkigt. Hur ofta har jag tråkigt? Med mitt jobb finns det alltid något jobb jag kan fixa med. Det finns alltid någon jag kan ringa till eller något jag kan läsa. Men nu var batteriet slut i ena mobilen och den andra hade somnat in pga kylan. Så jag fick nästan en halvtimmas meditation (nu ska jag väl i ärlighetens namn erkänna att jag inte kan den exakta definitionen av meditation) men i alla fall en stund där tankarna helt enkelt fick komma som de ville. Det är en skön känsla att inte ha någon form av påverkan från något media eller någon annan utan bara låta det som dyker upp, komma.

Ikväll dök det upp en massa frågor, av totalt oviktig sort. Inga avancerade problemställningar, inget ”detmåstejaggöraimorgon”, inga inköpslistor, inga planer – bara totalt urtråkiga funderingar över något som jag aldrig någonsin kommer varken hitta svar på eller bry mig om igen.

Det är väldigt skönt att efter en väldigt lång dag där hjärnan fått gå på högvarv få byta fart och varva ner. Det är lite som att jogga ner efter ett intervallpass, att låta kroppen byta fart i lugn takt.

Sen måste jag ju – barnslig som jag är bjuda på dagens roliga (enligt mig) toabild – speglar är fascinerande eller hur :-)
Kanske ska förtydliga att bilden är tagen i ett litet rum med speglar på 3 av väggarna.

toakul

Hoppas din dag blir full av goa skratt :-)

 

 

 

 

Publicerat i entreprenör | Lämna en kommentar

Stör du dig på småsaker – bra!

I dag hade vi planerat en skön ävenflykt till Högemålsbranten. Jag gillar grejen med att bara kliva ur sängen, på med kläder och sen med frukosten i ryggsäcken bege mig ut. Jo, jag erkänner, det blir tandborste, fixa hår och sätta på mascara också. Tanken var att vår dag skulle börja i Högemålsbranten idag. Häftigt ställe med klippor, stenar och en fantastiskt utsikt!

Högemålsbranten

Vi vaknade till det här…

IMG_6800

Ett gäng minusgrader, 10-15 cm snö och 7 m/s nordanvind – gissa om vi var snabba att ändra planerna. Men nog kändes det surt och jag gnällde lite för kylan och snön.

Med tanke på att jag fått ett par av livets lite onödigt hårda käftsmällar har jag blivit en sån som väldigt sällan oroar mig eller surar för småsaker. Till småsaker hör i princip allt som inte innebär allvarliga sjukdomar eller dödsfall för mig numera, resten har liksom suddats bort ur irritationskalendern. När småsaker händer brukar jag bara rycka på axlarna och planera om eller ta hand om det.
Att inse att jag faktiskt kände irritation för en så simpel sak som att få byta dag på en utflykt kändes SÅ himla skönt. Det betyder att livet faktiskt är väldigt bra. För när du står mitt i en katastrof så bryr du dig inte ett endaste dugg om sol, snö, regn, brist på ost, smulor på golvet eller annat som många stör sig på. 

Jag fick helt enkelt en förmiddag till annat istället. Råkade nog kanske boka in en härlig vandring av bara farten. Gissa hur mycket jag längtar?
Gorge de Verdon67818196moustiers

 

 

 

 

Planen är en härlig tur till Moustiers Sainte-Marie i det där landet där mitt hjärta slår några extraslag av extas :-)

 

 

 

 

Publicerat i entreprenör | Lämna en kommentar

Massplanering

I dag är det mycket i mitt facebookflöde om ”fössta tossdan i mass”. Jag är själv ganska kass på småländska men jag älskar dialekter och inte minst den en stor del av min familj pratar.

Det är en ganska skön känsla att vi äntligen är inne i första vårmånaden, inte för att jag ogillar vintern men det är så många roliga grejer på gång. Låg och mös lite i solen och lät tankarna snurra – släppte fram både drömmar och funderingar. Det är skönt att ta sig såna stunder.
Chatrine i solenMars är en både hektisk och rolig jobbmånad – i år är det nog rekord på fläng. Ska hinna jobba i Jönköping, Linköping, Falun, Värnamo, Vetlanda och Malmö plus besöka Karlstad på ett uppdrag – tur att jag gillar både hotell och tågresor :-)

Att flänga runt är ett ganska vanligt fenomen i konsultvärlden – det passar mig men det går åt ett rejält fokus för varje uppdrag ska naturligtvis få det som krävs.

I dag ägnades förmiddagen åt ett rehabuppdrag, sen ett par timmars planering ang grön rehab, besök på ett spännande företag och efter en trevlig middag fortsatte jobbet med att planera för hållbar besöksverksamhet.
rörigtDet kanske kan verka rörigt dålig humor jag vet men med fokus, stort skrivbord, några års erfarenhet och en hög stresströskel är det inte så rörigt. En bra utbildning i projektledning gör sitt till också 😉

Nu är det dags för den där sköna stunden på kvällen – att kura skymning.

tända ljus

 

 

 

 

Publicerat i entreprenör | Lämna en kommentar

Lyckoknep

I dag har jag haft en dag helt full med möten. Det var verkligen bara såna där bra möten, men även en dag med bra möten är jobbig om den är för lång. När jag landade på hemmaplan var det inte läge för att slöa för det fanns mer jobb att göra.
Då är det tur att jag har koll på hur jag ska fylla på med mer energi.
En härligt galen tokdans funkar alltid :-) Fullt ös på högtalaren och den där spellistan med massa fart och dunk – 20 min senare var jag pigg som attan igen och med energi som räckte för resten av kvällen. Tur att jag har en tålig make.

dans

För visst vet ni vid det här laget att det faktiskt inte är att ha mycket att göra som är det som krossar er? Det är att aldrig byta tempo, att känna att du inte räcker till, att inte ha rätt förutsättningar eller förväntningar.
I mitt fall hade jag haft en dag med massa hjärnaktivitet – då behöver min kropp riktig fart och jag älskar verkligen att röra på mig till musik.
dans är lyckaEfter den där omgången var energin på topp och resten av jobbet gick också som en dans. Belönar mig själv för en väl utförd måndag med ett gäng boxjumps även om jag inte har någon box på kontoret utan använder en väldigt stabil bänk :-)

Hur fyller du på energi?

 

 

 

 

 

 

Publicerat i entreprenör | Lämna en kommentar

Snabba dagar med guldkant

Ibland lunkar dagarna förbi i en jämn ström och ibland ändrar den där strömmen sig åt alla möjliga håll. Den här veckan är av den lugna sorten, jodå jag har såna också. Ett par ändrade möten men ändå ganska mycket vanlig vardag. Jag gillar min vardag så det passar mig bra.

Dagens lunchmöte var av den extra bra sorten. Jag och min kompanjon behövde stämma av lite – att sitta runt ett bord på ett kontor kändes för mig oviktigt så vi hängde på oss ryggsäck med lunch och sen bar det ut i skogen. Några backiga kilometrar ledde oss till den här häftiga platsen, Tegnertornet.

IMG_0227Det här är verkligen en av sakerna jag ofta funderar på. All forskning säger att vi tänker bättre om vi rör på oss samtidigt, vi tänker i nya banor om vi är i en ny miljö – ändå envisas de flesta med att ha utvecklingsmöten på kontoret. Vid ett bord där folk sitter still och på en plats de ser varje dag. De gånger en ny miljö ska testas så blir det ofta heldagar eller stora arrangemang som kostar en rejäl slant. Då kan det inte bli så ofta. Nää, mer vandringsmöten, mer utomhusluncher och mer rörelse i vardagen, det mår vi alla bättre av.

Två timmar efter att vi lämnat kontoret var vi tillbaka och redo att sätta igång att jobba med det vi beslutat, mätta, glada och fulla av energi.

Förutom guldlunchen kan dagen sammanfattas som en riktigt bra dag. Ett riktigt bra telefonsamtal, ett intressant möte om en allaktivitetshall där min kompetens om NPF ska användas, en förfrågan om att vårtala på Valborgsmässafton (alltså hur mycket pirrimagenkänsla får en av en sån förfrågan och ja, jag tackade självklart ja) och ett gött möte med en massa engagerade människor som liksom jag gillar historia.

IMG_6678

 

 

Publicerat i entreprenör | Lämna en kommentar

Att bygga broar

Jag har sen barnsben varit en sån som drömmer om saker jag vill göra i livet. Som 5åring drömde jag om att köra lastbil, ha huvudrollen i en musikal, köra mc, gräva med grävskopa, tälta i Frankrike och bygga en bro. På den listan har jag kvar 2 saker – eller kanske egentligen 1,5.

För många år sen bestämde jag mig för att läsa till byggnadsingenjör för att få jobba just med att bygga broar. Men efter 1,5 år insåg jag att det faktiskt var lite överkurs att gå hela den utbildningen för att förverkliga en dröm jag fått som 5åring. Så jag bytte utbildning. :-)

I kväll när jag gick genom stan stannade jag till vid ett av mitt favoritfotomotiv – Munksjöbron. Den är galet fin – magisk!
IMG_0193

Då dök min längtan upp igen, jag vill ju förverkliga mina drömmar. Jag avskyr tanken på att ha en massa ogjort! Men jag insåg att brobygge är något jag faktiskt har som en röd tråd i det jag gör. Ta tex konstveckan – den är en bro mellan kultur och kommersiella, en bro mellan konst och människor i nöd, en bro mellan människor som vill visa och människor som vill se. En helt fantastisk bro!

Jag jobbar också en hel del med att rehabfrågor, där bygger jag en bro mellan människors begränsningar och arbetsgivarens behov. Där hjälper jag till att hitta vägar till ett fungerande arbetsliv.

När jag coachar någon – bygger jag en bro de kan använda för att komma dit de är på väg.

Efter sommaren kliver jag på ett uppdrag där integration är fokus – en idag SÅ viktig bro att bygga. En bro som låter människor komma in i sitt nya land, sitt nya hem. Det är något jag verkligen ser fram emot att få jobba med.

I vår kommer jag dessutom bygga en bro av den mer traditionella sorten. Drömmar är till för att förverkligas – även de som dröms av en liten 5årig tjej med stora drömmar.

drömmar räcker inte

Insåg just att på min svåger och svägerskas gård står en fin liten grävskopa. Hmm… 

 

 

 

Publicerat i entreprenör | Lämna en kommentar

Lite av varje – varje dag

Att jag jobbar mycket emellanåt har jag nog varit ganska tydlig med. Inget jag är ensam om och inte heller är det synd om mig – jag har helt enkelt valt att leva så. Något jag däremot är noga med är att se till att ha mina avstämningar nu och då plus att jag har vissa saker jag aldrig tummar på. Om jag tex märker att sömnen inte fungerar eller om jag inte kan sitta och prata med en vän utan att tänka på jobb – då ringer larmet direkt.

Något som är viktigt när livet är välfyllt med aktiviteter – både roliga och tråkiga är att se till att byta tempo och miljö nu och då. Jag sitter aldrig på samma kontorsstol i samma rum en hel dag utan varierar både rum och stol flera gånger under dagen. Kolla gärna igenom mitt instagramflöde, där hittar ni dagens kontor. I dag började jag med att besvara några mail på övervåningen, gick ner på kontoret och jobbade ett par timmar. Tog sen ett långt planeringsmöte i skogen innan jag avslutade arbetsdagen vid skrivbordet i matsalen. solig vintervägAtt få röra på sig i dagsljus varje dag är en investering. Att göra det i terräng är lite extra bra, då måste du fokusera på vad kroppen gör och då är det lättare att släppa jobbet. Folk har äntligen insett att det där med positiv och negativ stress bara är definitioner på olika typer av stressupplevelse. Positiv och negativ är ingen definition på om det är farligt eller bra för kroppen – bägge är kass i för stora mängder. Faktum är att det är inte farligt att uppleva stress ibland. Det är när du bara matar på för fullt och aldrig låter tankarna byta riktning och fart som du till sist går under. När du tar på dig allt och allas bekymmer och uppdrag. När du hela tiden oroar dig både för sånt som kan hända och sånt som har hänt. När du mår dåligt av hur människor runt dig agerar eller pratar. När du försöker hitta lösningar på alla problem som kan tänkas uppstå eller om du försöker göra allas uppgifter utan att få lära dig hur – då kommer du till sist sjunka.

IMG_6729

Träna på att stänga av innan det gått så långt. Jobba med din självkänsla, den är en bra medhjälpare när saker hopar sig. Se till att det alltid finns utrymme för att röra på dig, att skratta. Var rädd om dig och inse att du inte varken kan eller ska göra allt.

img_6561

 

 

 

 

Publicerat i entreprenör | Lämna en kommentar

Lagom är bra

Jag fick höra häromdagen att engelsmännen börjat använda vårt favoritord lagom. Den som berättade det för mig avslutade med orden; ”hos dem var det något bra”.

Jag kan nog tycka att det kan vara bra även på vårt språk även om det är väldigt diffust. Men det är väl just det som är så bra med just lagom, att det inte är definierat. Att vi får sätta vårt eget lagom. Just nu har jag lite mer arbetstimmar per vecka än vad som brukar anses vara normal heltid. Men det gör ingenting – för just nu är det lagom. Min stresströskel är hög och så länge jag känner att jag har koll på vad och hur kan jag på nolltid byta till viloläge. Jag har också alltid stunder varje dag då jag inte gör ett endaste dugg.
nalle puh,inget är omöjligt men jag gör det varje dagDe där stunderna då jag bara strosar runt och plockar bort några vissna blad i krukväxterna, de där stunderna då jag låter blicken stanna läääänge på en sned kvist i trädet utanför fönstret. Såna där stunder då jag tömmer hjärnan helt och låter kroppen jobba så svetten sprutar eller stunderna då jag och maken står stilla på köksgolvet förenade i en lång kram. De där stunderna då jag och J ligger på mattan i salen och skrattar tillsammans åt en massa tok omkring oss. Det är stunder som är viktiga för mig. Det är i de stunderna av stillhet jag hittar mina prioriteringar och mitt lugn. Det där lugnet som alltid ligger i magen och ser till att andningen går lätt och pulsen hålls nere.

Jag hoppas du har koll på ditt lagom.

 

 

 

 

Publicerat i entreprenör | Lämna en kommentar