Att bygga broar

Jag har sen barnsben varit en sån som drömmer om saker jag vill göra i livet. Som 5åring drömde jag om att köra lastbil, ha huvudrollen i en musikal, köra mc, gräva med grävskopa, tälta i Frankrike och bygga en bro. På den listan har jag kvar 2 saker – eller kanske egentligen 1,5.

För många år sen bestämde jag mig för att läsa till byggnadsingenjör för att få jobba just med att bygga broar. Men efter 1,5 år insåg jag att det faktiskt var lite överkurs att gå hela den utbildningen för att förverkliga en dröm jag fått som 5åring. Så jag bytte utbildning. :-)

I kväll när jag gick genom stan stannade jag till vid ett av mitt favoritfotomotiv – Munksjöbron. Den är galet fin – magisk!
IMG_0193

Då dök min längtan upp igen, jag vill ju förverkliga mina drömmar. Jag avskyr tanken på att ha en massa ogjort! Men jag insåg att brobygge är något jag faktiskt har som en röd tråd i det jag gör. Ta tex konstveckan – den är en bro mellan kultur och kommersiella, en bro mellan konst och människor i nöd, en bro mellan människor som vill visa och människor som vill se. En helt fantastisk bro!

Jag jobbar också en hel del med att rehabfrågor, där bygger jag en bro mellan människors begränsningar och arbetsgivarens behov. Där hjälper jag till att hitta vägar till ett fungerande arbetsliv.

När jag coachar någon – bygger jag en bro de kan använda för att komma dit de är på väg.

Efter sommaren kliver jag på ett uppdrag där integration är fokus – en idag SÅ viktig bro att bygga. En bro som låter människor komma in i sitt nya land, sitt nya hem. Det är något jag verkligen ser fram emot att få jobba med.

I vår kommer jag dessutom bygga en bro av den mer traditionella sorten. Drömmar är till för att förverkligas – även de som dröms av en liten 5årig tjej med stora drömmar.

drömmar räcker inte

Insåg just att på min svåger och svägerskas gård står en fin liten grävskopa. Hmm… 

 

 

 

Publicerat i entreprenör | Lämna en kommentar

Lite av varje – varje dag

Att jag jobbar mycket emellanåt har jag nog varit ganska tydlig med. Inget jag är ensam om och inte heller är det synd om mig – jag har helt enkelt valt att leva så. Något jag däremot är noga med är att se till att ha mina avstämningar nu och då plus att jag har vissa saker jag aldrig tummar på. Om jag tex märker att sömnen inte fungerar eller om jag inte kan sitta och prata med en vän utan att tänka på jobb – då ringer larmet direkt.

Något som är viktigt när livet är välfyllt med aktiviteter – både roliga och tråkiga är att se till att byta tempo och miljö nu och då. Jag sitter aldrig på samma kontorsstol i samma rum en hel dag utan varierar både rum och stol flera gånger under dagen. Kolla gärna igenom mitt instagramflöde, där hittar ni dagens kontor. I dag började jag med att besvara några mail på övervåningen, gick ner på kontoret och jobbade ett par timmar. Tog sen ett långt planeringsmöte i skogen innan jag avslutade arbetsdagen vid skrivbordet i matsalen. solig vintervägAtt få röra på sig i dagsljus varje dag är en investering. Att göra det i terräng är lite extra bra, då måste du fokusera på vad kroppen gör och då är det lättare att släppa jobbet. Folk har äntligen insett att det där med positiv och negativ stress bara är definitioner på olika typer av stressupplevelse. Positiv och negativ är ingen definition på om det är farligt eller bra för kroppen – bägge är kass i för stora mängder. Faktum är att det är inte farligt att uppleva stress ibland. Det är när du bara matar på för fullt och aldrig låter tankarna byta riktning och fart som du till sist går under. När du tar på dig allt och allas bekymmer och uppdrag. När du hela tiden oroar dig både för sånt som kan hända och sånt som har hänt. När du mår dåligt av hur människor runt dig agerar eller pratar. När du försöker hitta lösningar på alla problem som kan tänkas uppstå eller om du försöker göra allas uppgifter utan att få lära dig hur – då kommer du till sist sjunka.

IMG_6729

Träna på att stänga av innan det gått så långt. Jobba med din självkänsla, den är en bra medhjälpare när saker hopar sig. Se till att det alltid finns utrymme för att röra på dig, att skratta. Var rädd om dig och inse att du inte varken kan eller ska göra allt.

img_6561

 

 

 

 

Publicerat i entreprenör | Lämna en kommentar

Lagom är bra

Jag fick höra häromdagen att engelsmännen börjat använda vårt favoritord lagom. Den som berättade det för mig avslutade med orden; ”hos dem var det något bra”.

Jag kan nog tycka att det kan vara bra även på vårt språk även om det är väldigt diffust. Men det är väl just det som är så bra med just lagom, att det inte är definierat. Att vi får sätta vårt eget lagom. Just nu har jag lite mer arbetstimmar per vecka än vad som brukar anses vara normal heltid. Men det gör ingenting – för just nu är det lagom. Min stresströskel är hög och så länge jag känner att jag har koll på vad och hur kan jag på nolltid byta till viloläge. Jag har också alltid stunder varje dag då jag inte gör ett endaste dugg.
nalle puh,inget är omöjligt men jag gör det varje dagDe där stunderna då jag bara strosar runt och plockar bort några vissna blad i krukväxterna, de där stunderna då jag låter blicken stanna läääänge på en sned kvist i trädet utanför fönstret. Såna där stunder då jag tömmer hjärnan helt och låter kroppen jobba så svetten sprutar eller stunderna då jag och maken står stilla på köksgolvet förenade i en lång kram. De där stunderna då jag och J ligger på mattan i salen och skrattar tillsammans åt en massa tok omkring oss. Det är stunder som är viktiga för mig. Det är i de stunderna av stillhet jag hittar mina prioriteringar och mitt lugn. Det där lugnet som alltid ligger i magen och ser till att andningen går lätt och pulsen hålls nere.

Jag hoppas du har koll på ditt lagom.

 

 

 

 

Publicerat i entreprenör | Lämna en kommentar

Lev det liv du väljer – bort!

Att mitt livsmotto är Lev det liv du väljer har nog inte undgått så många. Jag har alltid det i bakhuvudet när jag drömmer, planerar, tackar ja eller nej. Även de gånger jag sitter på sängkanten kl 4,30 för att hinna med ett tåg eller det ska snickras i en minusgradig verkstad. För att leva det liv jag väljer innebär ibland att jag gör saker som för stunden inte är roligast i världen men som leder mig dit jag vill.

Det jag däremot aldrig aldrig aldrig låter de här mindre roliga sakerna göra är att dra ner mig i gnällträsket. För rent  krasst – ibland är priset för högt och då väljer jag bort det. Senast förra veckan valde jag att tacka nej till ett uppdrag i Malmö som innebar att jag skulle få tillbringa 2 nätter i veckan där i ganska många månader. Uppdraget var väldigt intressant – men det krockade med mitt mål och val av liv.

Tidigare i veckan träffade jag en gammal bekant. Vi pratade en stund och jag lyssnade en bra stund på hur eländigt surt det var på jobbet. Det var fel på i princip allt och hade så varit de senaste 5-7 åren. Jag frågade om hen sökte något annat jobb men fick svaret att det inte  var någon idé för det var bara 9 år kvar till pension. Då undrade jag för mig själv vad som var fel på människan. Det är för mig ett totalt slöseri med liv att gå i mer än 15 år och må dåligt på jobbet. Jag kanske ska tillägga att den här personen har en kompetens som helt klart ligger på listan över attraktiva kompetenser hos företag idag.

Om det där eländesjobbet hade varit en väg till drömjobbet eller något annat positivt hade jag haft full förståelse för att personen stannade kvar. Då hade det varit ett litet pris att betala.
Men precis som du kan välja hur du vill leva, hur du agerar, bör du visa dig själv respekt nog att välja bort också. Välj bort sånt som inte tillför ditt liv något. Ge dig själv precis det råd du skulle ge till en kär vän.

image

 

 

 

 

Publicerat i entreprenör | Lämna en kommentar

Hur pratar du?

Något jag ibland reagerat på är tonen och ord som vissa använder till andra personer. Nu menar jag inte orden som folk ibland använder i sociala medier – ni vet de där som anser sig ha rätt att vara totalt respektlösa till folk de inte känner för att ”de har rätt att säga vad de tycker”… Nu menar jag den där tonen som folk använder i sin vardag, i sitt hem eller på sin arbetsplats. När folk pratar till varandra med nedsättande ord, kallar varandra för elaka saker ”på skoj”.

Jag är en hel del ute på arbetsplatser med traditionellt sett överskott av det ena könet, nämligen män. För ett tag sen var jag i Stockholm på en konferens ang rehab inom byggbranschen och jag måste säga att jag blev riktigt imponerad över en av frågorna som ägnades en hel del tid åt. I dag står många traditionellt manliga branscher inför stora rekryteringsproblem. Det är ett stort problem och flera företag har insett det här och börjat jobba på att hitta nya sätt att se på hur och var de rekryterar. Som alla nog vet ska det byggas en väldig massa i Sverige närmaste åren. Hur det ska lösas utan ett rejält tillskott av personal är det ingen som vet. Därför har de börjat titta på hur de ska hitta personal med fokus på mångfald. Det finns helt enkelt inte tillräckligt många att hitta där de rekryterat tidigare. Därför har de startat ett arbete där alla aktörer i branschen ser över hur de kan ändra sitt arbetssätt för att attrahera fler sökande.

Ett av sätten är att se över kulturen på arbetsplatsen. Det gör de i projektet Stoppa Machokulturen.

1600x900_tunnelbana

På sin hemsida har de lagt upp en film som alla borde se. På hemsidan beskriver de den så här: ”Vi har låtit barn läsa upp vad som har sagts på svenska byggen.
Om några år kommer deras generation att vara livsviktig för branschen.
Vi hoppas att de känner sig välkomna.”

nall6

Klicka på nallen för att se filmen.

Vill du läsa mer om deras projekt (det räknar jag med att du vill) så klicka här så kommer du till projektets hemsida; Stoppa Machokulturen.

Den här typen av projekt vill jag se mer av! Vi behöver mångfald och ett samhälle där ALLA får ta plats och känner att de behövs.

image

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicerat i entreprenör | Lämna en kommentar

Söndag i tystnad

Efter en vecka då det känns som om jag pratat konstant var det skönt att ha en dag nästan utan att prata. Jag brukar alltid ha söndagsplanering men just idag har jag haft planering 2.0, dvs lite längre än bara kommande veckan.

I går var vi borta på middag och där fick jag en fråga från någon som funderat lite; ”vad jobbar du med egentligen?”. Jag kan förstå frågan, det är många projekt som ingår i det jag kallar jobb och frågan är om han blev klokare av mitt svar :-)

I dag har jag tex planerat lite för ett projekt som startar upp efter sommaren, integration är fokus i det projektet. Gissa om jag ser fram emot det! Jag har också lusläst det jag kan hitta om humle och dragit i lite trådar där. Har också bokat en heldag med en kvinna från Shetlandsöarna som ska komma till gården och lära sig mer om svensk fika.

Så här ser mitt liv ut – en väldig bredd av olika projekt. Gissa hur glad jag är över att jag pluggat projektledning i ett par år…

Nästa vecka ser jag också en väldig variation; rehab, frukostmöte ang psykisk ohälsa, kultur och fritidsnämnd och sen är det äntligen dags för vernissage och konstvecka i city – mitt lilla embryo till tanke som dök upp i höstas och nu ska få komma till liv.

Jag tänkte återkomma lite till gårdagens fråga, den där vad jag egentligen jobbar med. Vid en första anblick kan det säkert verka spretigt men om en tittar lite djupare så finns det utan tvekan en röd tråd – utveckling. Nästan allt jag gör har med utveckling att göra på något sätt. Det är något jag brinner för; att hitta guldkornen i människor, verksamheter, idéer osv. Sen är jag som tur är väldigt medveten om den där lilla skillnaden mellan envishet och dumhet. I bland måste en nämligen inse när det inte går längre.

IMG_6713 (1)

Just därför finns det ett par mappar i min dator som jag med jämna mellanrum går igenom. En mapp för arkiverade projekt, såna som av olika anledningar inte går att genomföra och en med projekt som ligger vilande, där dörren inte är låst utan på glänt.

Nu tänker jag stänga ner jobbdatorn och ägna mig åt det där jag alltid gör på kvällen – att kura skymning. Jag hoppas din måndag blir riktigt bra – det räknar jag med att min blir.

måndagar are fine

 

 

 

 

 

 

 

Publicerat i entreprenör | Lämna en kommentar

Ordagrant

Tänk vad enkelt det skulle vara om alla pratade samma språk. Tänk också vad enkelt det skulle vara om alla uppfattade orden på samma sätt, om det fanns ett exakt facit. Hade en spännande diskussion i dag om ords betydelse. Vi hade bl.a. orden nyfiken, intresserad, analyserande när vi diskuterade en persons intresse för människors beteenden.
När två analytiska personer grottar ner sig i ett sånt ämne blir det bra. Jag älskar den typen av samtal när ingen är ute efter att ha rätt eller att lära den andre, inga pekpinnar alls. Det ger så många bra tankar och en skön känsla efteråt. Kanske lite knasigt att gå igång på ords betydelse men varför vara normal :-) IMG_6678

En skön känsla fick jag av dagens förskolebesök också. Här såg vi verkligen bevis för vad en duktig chef och kompetent personal kan göra för en verksamhet. Mer av den sorten tack. Sötaste idag var den lilla personen som absolut ville gå in till oss på mötet och berätta att vi var välkomna fler gånger. De tyckte om att vi kom och ville träffa oss mera <3 Hjärtat slog volter av sötheten.

Lika trevligt var nämnden i em. Jag förundras över engagemanget och viljan att göra bra som verkligen finns i Barn och utbildningsnämnden. Även de  gånger det hettar till är det alltid en god ton, alltid en värme och alltid alltid barnperspektivet som har fokus. En stark och engagerad nämnd som gör allt de kan för att stötta barnen i kommunen på bästa sätt. hjälpreda

Men nu är det dags att lägga den biten åt sidan och komma i säng. Kl 4 i morgon ringer klockan och sen bär det av mot Stockholm och ett helt annat fokus. Då blir det rehab och byggen som jag grottar ner mig i.
Har jag sagt förr att jag gillar mitt jobb? :-) image

 

 

 

Publicerat i entreprenör | Lämna en kommentar

lugn helg – körig vecka

Jag har alltid en mix av fart och lugn som passar mig. Därför lät jag helgen bli en så himla vanligt lugn helg att det nästan växte ut ett förkläde på mig. Det var havregryn, klyva ved, tvätta, några rundor i skogen – varken något särskilt jobbigt eller speciellt.
IMG_6680

 

 

 

 

 

Det var en helt vanlig ”vardagshelg”. IMG_6679Hos mig är det ju nämligen så, ibland jobbar jag hela helgen – ibland har jag helg en tisdag. Precis så jag har valt att ha det.

En lugn helg var också ett måste, dels för att få undan lite som samlats på hög men också för att jag byter ort några dagar. Jobbar i Sth större delen av veckan. Den digitala världen är ibland en väldigt utskälld sådan men attans vad det underlättar för mig som jobbar med flera projekt samtidigt. Jag kan flytta kontoret norrut några dagar, så länge jag har uppkoppling så kan jag sköta det jag ska ändå.

Men innan jag åker iväg ska jag få göra ett förskolebesök och årets första nämndsmöte, barn och utbildningsnämnden. Riktigt bra dag!

image

 

Du – en liten tanke – kanske idag är just den dagen då du bestämmer dig för att göra något för allra första gången… Gört!

 

 

 

Publicerat i entreprenör | Lämna en kommentar

Har du hela bilden?

Ibland blir jag lite matt på folks sätt att bestämma sig för en sanning. Det som just idag gör mig frågande är en snabb koll i sociala medier. Något som gör mig lite extra frågande är dessa uttalande om politikers göranden. Politiker verkar i folkmun vara någon slags homogen massa av identiskt lika personer.

Mina politiska uppdrag är något jag ganska sällan tar upp i den här bloggen. Jag har ju ett par såna. Jag älskar varenda ett av dem! Att få lyssna och delta när engagerade, intelligenta, kompetenta människor diskutterar och jobbar för att skapa ett bra samhälle. För det är verkligen där fokus ligger. Att efter var och ens politiska åsikt skapa något bra. Jag har inte en endaste gång hört någon som sagt en kommentar i stil med ”nu ska vi jä—as och göra det så svårt vi kan för… ”. Alla vill göra väl.

Men dilemmat är att det måste bli generellt bra för så många som möjligt. Det är tyvärr det enda sättet. Det finns alltid alltid någon specialare som faller emellan regler och annat och det kommer vi aldrig åt. För precis som det alltid finns någon som hamnar i kläm så finns det andra som missbrukar om reglerna inte finns. Fråga politikerna – det finns alltid en anledning till att ett visst beslut tas och det är aldrig ondska.
Det jag vill komma till – om ni tycker något är fel – ge förslag, lyssna på argument. Hjälp till, all kunskap behövs för att skapa något bra.

Detsamma gäller för alla människor. Vi vet inte alltid vad det är som färgar en människas beteende. Det där gamla ordspråket – döm inte en människa förrän du gått en mil i dess skor….
IMG_66373 likadana stövlar – rent krasst består de av precis samma saker som är utformade på samma sätt. Men ingen av ägarna kan må särskilt bra i någon av den andres skor, för vi har olika förutsättningar. I det här fallet så enkelt som olika stora fötter. Men det finns även andra saker som inte är lika synliga som skiljer oss åt. Jag har tex en i min familj som mår skit och o-trivs om vi helt plötsligt har en deadline mycket tidigare än vi trott. En annan presterar superresultat i det läget. Vi är olika och det ska vi vara rädda om. Det som ibland är en svaghet kan vara en styrka med andra förutsättningar. Olikheter är just det som behövs för att vi ska utvecklas. Om vi alla vore lika skulle vi aldrig förändra något och det innebär att vi varken skulle ha el eller bilar…

Låt varje person du möter vara just den personen. Passa på att utnyttja möjligheten att lära dig något nytt, att utvecklas.

img_6257

 

 

 

 

 

Publicerat i entreprenör | Lämna en kommentar

Lev det liv..

Jag brukar påminna lite nu och då om att sikta mot att leva det liv ni väljer. Den här veckan fick jag påminna mig själv om det. Ibland när jag berättar att jag har ett ledord som lyder ”lev det liv du väljer” får jag frågande blickar och ibland får jag påhopp. Vissa verkar tro att jag försöker låtsas som att det bara är att knäppa med fingrarna och sen lever jag något slags lyxliv.
IMG_6656Men de kunde inte ha mer fel. När jag säger att jag lever det liv jag valt innebär det inte alltid bara rosor och praliner. För som konsult och entreprenör är det också ganska ofta hårt jobb. Jag har tex inte alltid möjlighet att sjukskriva mig och stanna hemma. Jag kan självklart boka ny tid, om det fungerar för kunden. Minns tex en föreläsning i Gävle där jag dagen innan åkte på en varbildning i en tand, hade ont som attan och såg ut som en hamster. Men när man fakturerar en föreläsning tar man även betalt för förberedelser som faktiskt kan vara ganska många timmar. Om jag då inte dyker upp så innebär det att jag ersätts med ungefär 1/10 av beloppet via försäkringskassan och som ni förstår var det inget alternativ. Jag fick en akuttid som fixade tanden sen fick smärtstillande lösa resten.
Men det är mitt val att jobba så här.
Lite snarlik situation hade jag den här veckan. En kombination av öroninflammation, halsfluss och inflammation i käkbenet gjorde mig rätt slak. Men ungefär hälften av det jag planerat in flyttades om och veckan har gått i lås.
Som anställd hade jag nog låtit min chef lösa en ersättare men eftersom jag lever det liv jag valt var det upp till mig att lösa det.

I dag kände jag att jag faktiskt mår helt ok igen. Jag är lika fascinerad varje gång över hur snabbt kroppen hämtar sig om den får sömn i mängder och bra bränsle. Belönade den idag  med en lugn och skön promenad i härlig vintersol.
IMG_6650 IMG_6649

 

 

Jag kommer fortsätta att göra detsamma den kommande veckan. För hur ska man bemöta skit om inte med motsatsen? Jag tänker i alla fall varken gnälla eller tycka synd om mig. Jag har valt mitt liv. Jag väljer att fylla det med så mycket bra att de där guppen på vägen som dyker upp nu och då inte får möjlighet att bli något annat än så. Ett litet värdelöst pluttigt gupp på en väg som leder mig framåt. Attans rolig väg är det dessutom!

img_1350

 

 

 

 

 

Publicerat i entreprenör | Lämna en kommentar