Tränat lite.

Efter drygt 13 tim jobb befinner jag mig i en av Jönköpings större butiker. Går i godan ro när en kvinna rundar ett hörn med rejäl fart. Hon dundrar rakt in i min vagn och vips ligger både hon, vagnen och det mesta av mina varor på golvet.

Pust!

Efter 20 min är ordningen återställd, jag är lite tröttare men ok. Kommer fram till kassan – avstämning av mina 4 kassar. Upp med alla varor – igen – och efter ett ok får jag packa allt – igen. Kommer ut på parkeringen, packar in i bilen och inser att min bil blivit instängd. Jag är en van parkerare men även jag behöver mer rörelseyta än 3 cm för att få ut en skåpbil. Väntar en stund… efter 10 min går jag in och ber dem ropa ut att personen måste flytta sin bil. Efter ytterligare 15 min kommer en snubbe lugnt gående med ett mjölkpaket i handen. Sätter sig lugnt i bilen, utan en blick mot min bil, och rullar iväg.

Just där och då inser jag att jag inte en enda gång har blivit arg, irriterad eller tjurig. Med andra ord – det hjälper att träna. Till sist går det av sig själv – precis som allt du tränar på.
img_6423

15 timmar efter att jag åkte hemifrån i morse rullar jag fram till dörren och möts av en lika trött make som ler mot mig. Halva veckan gjord – på söndag ska jag ha sovmorgon :-)

Det gick bra för snubbliga kvinnan förresten.

Publicerat i entreprenör | Lämna en kommentar

Passar du in i mallen?

Jag har vid det här laget samlat på mig ganska många år i min historiebok. Något som jag ofta skrattar åt är hur lite jag ändrats genom åren vad gäller tex värderingar, vad jag tycker är kul och vad jag berörs av mm.

Lyssnade på en pod häromdan där de diskutterade det där med mallar. De menade framför allt mallar i form av klädsel ‘för sin ålder’. Det väcker en del tankar hos mig. Spontant kommer tanken att är det verkligen ålder som avgör vilka kläder jag ska trivas i?

img_6420

De här bägge kvinnorna har nog inte kollat på sitt födelseår innan de shoppade outfits :-)

Vem är det som bestämmer de här mallarna som vi förväntas följa? Jag har ärligt talat ingen aning. Modeindustrin använder vad jag sett inte modeller i varken ålder eller storlek som sin målgrupp. Vem är det då?

Jag använder ganska ofta mallar av olika slag när jag jobbar. Det som är gemensamt för alla olika mallar är att de har någon styrning, begränsning.

Ni förstår vart jag är på väg va?

Vi har en väldig massa saker som begränsar oss i livet. Många av dem är begränsningar som vi inte kan påverka  utan måste förhålla oss till. Men vi har också en väldig massa begränsningar som vi lägger på oss av vana eller för att vi tror vi måste vara eller göra på ett visst sätt för att det är så.

Gör dig själv en tjänst – vilka mallar har du satt för dig själv? Vilka av dem har du där för att de gör nytta och vilka styr dig för att du tror det är så det ska vara?

Rensa!

bröllop lev det liv du väljer

 

 

 

 

 

 

Publicerat i entreprenör | Lämna en kommentar

Spurtvecka

I dag brakade årets mest hektiska vecka igång i full fart – ut och fixa kaminen i magasinet. img_6399Vid lunch in till kund och lösa lite dokumentation och annat fix.

In till bygghandel och köpa plywood – jag erkänner, jag tänkte en stund att jag skulle köra hjälplös-tjej-grejen när jag insåg att mina armar är rätt så korta när det ska lastas 120×240 cm stora skivor i en skåpbil… Jag skippade det dock – lastade in det och kände mig himla nöjd efteråt. Det behövs inte mycket ibland :-)
img_6403

När mörkret hindrade bygge flyttade verkstan in i köket, vi ska ju arrangera ett jul-event på lördag och då måste det ju finnas fika. Provbakade därför två olika varianter av min favoritjulfika, mjuk pepparkaka med lingongrädde. Hos oss ska alla kunna fika så det blev en mjölkfri och en vegansk variant – tur att jag älskar att leka i köket :-) img_6414
img_6407Sen rörde jag ihop nåt som maken kallade ”grön gegga” men som blev en försvenskad variant av falafel, SÅ GOTT! Tänkte stoppa dem i en tunnbrödsrulle, två varianter även av den förstås – en vego och en med kravmärkt kyckling.
img_6413

Nu är dock köket undanröjt och jag får andas lite. En av veckans 5 12-timmarsdagar är slut men vet du en sak – jag klagar inte ett endaste dugg på att jag när lördagen är slut kommer ha jobbat ungefär 65 timmar. Jag kommer då känna mig helt nöjd och tillfreds med att jag istället för att gå runt och önska eller säga att ”jag skulle vilja… ” så gör jag. Jag jobbar med precis det roligaste som finns och jag lever det liv jag har valt. 
img_6389

På söndag kommer jag ta sovmorgon och ge mig själv en riktigt lång skön runda i skogen. Inte för att jag är värd det – utan för att jag valt det.

 

 

 

Publicerat i entreprenör | Lämna en kommentar

Utflykt och intryck

Tänk vad en kan hinna mycket på två dagar – inte minst inspireras och få energi.

Jag har roat mig med ett besök i Karlskrona, ett trevligt och givande sådant. Karlskrona har en positiv effekt på mig. Jag var sugen på att bosätta mig där en sväng men valde att vara smålänning ett tag till :-) Den här gången var det lite grått men det är ändå mysigt.

img_6365

Mysig var också gruppen jag spenderade dagarna med, glada, duktiga och engagerade – klart bra egenskaper. Bra samtal, mycket nytt och mååånga skratt är den korta versionen. Det är ju tyvärr så att det mesta jag jobbar med får jag bara återge i kortversion.

Middagen i går kväll på fantastiska Marinmuseet borde dock varit en längre version – SÅ mycket gott men begränsat med plats – i magen alltså :-) Lokalen hade väldigt gott om plats.

img_6369

På hemmaplan blev det gästspel på helt annan plats innan det blev mötesdags igen.

img_6381

Mötet ikväll var av den politiska sorten och för ovanlighetens skull var en smiley nåt som tog en hel del av samtalstiden. Googla Jönköping och smiley så förstår ni snart vad vi diskuterade :-)

Nu är det dags att krypa i säng efter en rejält varierad dag. I morgon tänker jag vara LEDIG – i alla fall nästan. Jag bara måste ut en sväng till verkstan och se om det jag ritade i går blir lika bra irl som det var i min skalle och på papper.

 

 

 

 

Publicerat i entreprenör, företagande, utveckling | Lämna en kommentar

Tisdagsmys

Den här dagen har ägnats helt åt att ladda om, fylla på och planera framåt. Designmarknad i lördags lämnade ett rejält hål i vårt lager, det ska fyllas på inför den 10 då vi vill ha fulla hyllor. Vårt mål är att det ska finnas nya produkter varje gång en besöker oss och det kommer det göra även den här gången, egna men även några andras.

Det drar ju även igång ett antal nya projekt nu i dec och januari som behöver fokus och det får det nu.

På tal om fokus – jag tjatar ibland eller ofta om hur viktigt det är att inte stänga in en massa negativa tankar och åsikter. De har nämligen en förmåga att sitta som berg om en låter dem göra det.
img_6360Jag är en genuint positiv person men även jag ramlar ner i fällan ibland. Ibland hamnar även jag i svarta tankar. Då är jag såå himla glad över att jag påminns om hur mycket bra jag har i livet.
imageI dag har jag påmint mig själv om vilken fantastisk familj jag har! Tack för att ni finns ❤️

Nu är det dags för lite tisdagsmys innan det blir tidigt i säng. I morgon ringer klockan nämligen redan vid 5. Sen ska det iväg och kompetenshöja sig ett par dagar :-)

 

 

 

 

 

 

 

Publicerat i entreprenör | Lämna en kommentar

Söndagskväll igen

Tänk vad dagarna går fort ibland. I fredags hade jag lyxen att tillsammans med några partikollegor åka runt och besöka ett gäng företagare i olika branscher. Det är så lyxigt spännande att få möjlighet att besöka och prata om hur de jobbar, hur deras vardag ser ut. För ett par av dem fanns det inte riktigt någon definierad vardag men glädjen fanns där ändå. Att få spana in de häftiga lokalerna är också en väldigt bonus. Bla hittade vi en häftig trappa i ett av länets designhotell :-) img_6303

Efter 10 timmar på resande fot blev det snabbt ombyte innan jag fick byta fokus mot möbelföretaget och förberedelser inför Designmarknad Vinter som vi skulle delta i på lördagen. Vad gäller det eventet – Designmarknad alltså – kan det nog sammanfattas med ett par bokstäver; WOW. Det är så roligt att vara ute och träffa kunder och få feedback på det vi tillverkat. Att den feedback vi fick var till 99% positiv var extra kul (kul också att den visade sig i inköp). Känslan när den första gick iväg med en påse från formH17 var helgo.
img_6333Efter några såna dagar lägger jag alltid tid för vila och reflektion. Den här gången sammanföll det ju med första advent, då är det skönt att gå hemma och pyssla lite. Tända ljus och fixa generellt. Jag kan säga så här, att förbereda en marknad/mässa är inte snällt mot ett hem :-)

img_6351

En mil på svarta vägar och ett litet möte hann vi också med innan jag hamnade här och kunde börja planera upp kommande vecka. Må bygge och politik, ti bygge och planering, on och to får jag flänga iväg på annan ort och planera lite ang nytt uppdrag, sen kör vi fre-sö i verkstan – förstår ni hur lätt det är att älska mitt jobb :-)

Var rädda om er och kom ihåg att skratta varje dag – det är då kroppen mår som bäst.

image

 

 

 

 

Publicerat i entreprenör | Lämna en kommentar

Härliga dagar (läs hektiska dagar)

Just nu har jag bara korta inhopp vid datorn och då blir tyvärr bloggen eftersatt. De få gånger jag sitter vid datorn som inte är kundtid går åt till förberedelser inför Designmarknad och Julmys.
Det är vid såna här lägen jag är så glad att jag har mina redskap för att hantera högt tempo och stress.
Att hantera stress är något du kan träna på, om träna känns som ett konstigt uttryck så kanske det är bättre att säga att du ska leta upp hur du gör för att må bra.

Jag har tex lärt mig att jag ska göra något kreativt där fokus ligger på det händerna gör. Då kan tankarna snurra bäst de vill medan händerna jobbar på. Till sist kommer tankarna sluta snurra och gå lika lugnt som händerna.
Baka funkar utmärkt, men nu är frysen full så det får vänta. Att vika origami eller pyssla är också något som fungerar, det är ju perfekt den här tiden. Lite julpyssel är alltid trevligt :-) p1670387img_6296

Träning funkar också för mig, helst tungt och gärna utomhus.
Men ger en allmän varning dock – är du rejält under isen av stress, nöj dig med lugnare träning. Då vill du inte ha mer adrenalinpåslag än du redan har. 

Jag får ofta konstiga miner eller frågor när jag ställer mig och bakar efter en 12 timmars arbetsdag. Men det är helt klart det bästa sättet att plocka ner mig på. Då kan jag bryta det höga tempot och andas lugnt. Många tror att för att släppa stress måste en sitta stilla och andas lugnt, men så fungerar vi inte. Det finns säkert jättemånga som tycker det är otroligt avkopplande och skönt att göra så. Men långt ifrån alla. Det i sig kan vara en stressfaktor, att en tror att det är just vara stilla som är det rätta.
Jag blir dock så himla uttråkad av att sitta still så då snurrar tankarna extra fort istället – bara för att hitta något att göra :-)

Ta dig en funderare, när känner du dig lugn? När är det lite extra lätt att andas och tankarna kan fokusera på ingenting? När du hittat det så ska du lägga det på minnet, då har du ditt redskap mot stress.

 

 

 

 

Publicerat i entreprenör | Lämna en kommentar

Lata ungdomar

I morse läste jag en artikel i tidningen Affärsliv där de skrev om problemet med lata ungdomar för företagare. Jag kände förstås igen mycket av det de skrev om från mina konsultuppdrag ute i olika företag. Många chefer lyfter just de frågorna, svårt att rekrytera, svårt att få engagemang och svårt att följa rutiner/regler osv. Jag nickade först igenkännande och höll med om det jag läste.

På ett av mina uppdrag fick jag ett antal samtal från föräldrar som tyckte att jag skulle hitta en annan uppgift till deras ‘barn’. Jag fick också ledighetsansökningar från vuxna personer som tyckte att en fotbollsträning var viktigare än att göra sitt jobb. Att arbetsgivaren såg alla de här personerna som en viktig del för att driva företaget är nog enkelt att förstå.

Hur har det blivit så här och hur löser vi det?

Jag tänker inte ens låtsas att jag har hela lösningen men vill ändå lyfta frågan. Att föräldrar måste jobba med att lära ansvar och respekt är självklart – det är en grund som måste finnas.

Efter den där stunden av igenkännande gick tankarna vidare.

Även arbetsgivare måste tänka annorlunda. Tänk om inte arbetstagare  visat missnöje på 30-talet och vägrat ställa upp på förlegade arbetssätt, då hade vi fortfarande arbetat på lördagar och ingen hade kunnat bli något annat än det föräldrarna var.

Jag tror att vi måste göra en lika stor förändring igen. Ta tex fastanställning – väldigt många unga idag har helt annat huvudmål än en fastanställning och guldklocka. Hur ska vi lösa trygghet och möjlighet till tex bolån även för dem? För många unga är det nästan ett skällsord att jobba 7-16 må-fre, hur löser vi den krocken med företagets behov av att ha sin personal på plats samtidigt pga produktionsflöde?

Jag lyssnade på ett energiknippe till affärsutvecklare i Värnamo för en tid sen. Hen pratade om att jobba vid behov och samla sina tider från flera arbetsgivare i en app för att skapa en samlad arbetstid som fungerade för en vettig inkomst. Bl.a. Alexander Bard har skrivit mycket om en ny tid och nya sätt att jobba på – läs!

Det är så synd att diskussionen ofta fastnar i att grymma företagare vill utnyttja människor  och arbetstagarna är illojala och oengagerade.  Det är inte ideologiska frågor på ett politiskt plan – det är en vilja att bygga ett nytt samhälle efter de förutsättningar vi har nu. Vi har egentligen bara två alternativ; skapa ett nytt sätt att se på arbete eller bli tvungna att göra det.

img_6257

Jag tänker helt klart göra allt jag kan för att förändra – du också?

 

 

 

Publicerat i entreprenör | Lämna en kommentar

Planera lagom och kramas mer

Som vanlig sitter jag med veckoplanering på söndagskvällar. Alltid lite pussel att få ihop de olika verksamheterna, särskilt just nu när det är ett antal deadlines.

Medan jag väntade på svar på en skickad fråga dök det här upp i mitt instagramflöde.

img_6255

Min första känsla var irritation – för är det något jag har lärt mig av åren som småföretagare är det vikten av planering. Jag gillar nämligen inte att känna mig stressad och utan planering hamnar  jag lätt där.

Men – ibland hamnar jag i lägen där jag måste vänta på andras beslut – i värsta fall kan det tom vara flera såna samtidigt. Tex när det ligger 4-5 offerter eller kundförfrågningar ute – det är något som kan göra mig stressad. Jag vet att jag hinner 2 av dem men vet inte om 1, 2, 3 eller 4 kommer boka.

Då ska jag gå tillbaka till den bilden – ta ett djupt andetag och låta tiden ticka på.

 

Medan jag väntar kan jag passa på att ge någon en kram :-)

image

 

 

 

 

Publicerat i entreprenör | Lämna en kommentar

Spår av vänlighet

Som jag skrev tidigare i veckan – den här veckan ger mig utmaning – ordentligt. Då är det så härligt när livet överraskar på rätt sätt. Ni vet, ett sånt där möte som jag trodde skulle bli kort och lite formellt men som istället bara öser energi över en. Ett sånt hade jag idag och det innehöll en salig blandning där vi på drygt en timma knöt ihop ett spännande projekt, la grunden till en bilpool och packade goodiebags :-)
Att de sen hade ett fint budskap på sitt golv gjorde livet lite mer rosa. Ja, rosa är något bra!img_6220

Just de där orden – ”ta en paus och stanna här, tänk på  någon du har kär” är något jag lätt kunde relatera till. Jag gör ofta den typen av reflektioner lite nu och då. Det är ju det där som jag tjatar om – balans. När förlusterna varit fler och mer smärtsamma än jag ibland orkar tänka på är det SÅ viktigt att tänka på de som tillförts och de som finns hos mig.

Det är också därför jag vill ge dig något viktigt – en uppmaning och något att tänka på.

img_6227

Det är de där spåren av vänlighet och kärlek som gör skillnad. Det där du gör utan att förvänta dig ett uns av retur.

Det är just pga den värme, de härliga skratten ni delat med mig, den kärlek jag mött idag som gör att jag går in i morgondagen med ett hjärta som är lite mer rustat för dagen än det hade varit utan er. Tack!

 

 

 

 

 

Publicerat i entreprenör | 2 kommentarer